Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου η απόκτηση κατοικίας είναι το βασικό όνειρο για κάθε οικογένεια η έλλειψη ασφάλισης της περιουσίας φαντάζει σχήμα οξύμωρο. Η εικόνα δε γίνεται ακόμη πιο ζοφερή υπό το πρίσμα των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών εξαιτίας των οποίων εκατοντάδες συμπολίτες μας έχασαν την περιουσία τους και πολλοί εξ αυτών την πρώτη κατοικία τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μεγάλη αύξηση των φυσικών καταστροφών και δυστυχώς όπως μας προειδοποιούν οι ειδικοί το πρόβλημα των έντονων καιρικών φαινομένων και των συνοδών καταστροφών θα ενταθεί στα χρόνια που έρχονται.

Πολλές φορές ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναφορές στο διαχρονικό πρόβλημα εκταμίευσης κρατικών
αποζημιώσεων και μη κάλυψης των καταστροφών. «Ένα επίδομα ή μια μικρή αποζημίωση δεν εγγυάται
ότι θα χτίσει ξανά τα σπίτια και τα όνειρα των πολιτών» επισημαίνει ο πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κύριος Αντώνης Ξαγοράρης.

Θα μπορούσε η ιδιωτική ασφάλιση να καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές; Στο καίριο αυτό ερώτημα η απάντηση είναι θετική όπως τονίζει ο κ. Ξαγοράρης «και αυτό διότι έχει τα μέσα και την τεχνογνωσία, ωστόσο δεν έχει γίνει μεθοδευμένη ενημέρωση των πολιτών. Η ασφάλιση κατοικίας μας προστατεύει από διάφορους κινδύνους και καιρικά φαινόμενα τα οποία όπως αποδείχτηκε, μπορεί να είναι καταστροφικά, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί».

Τι πρέπει να προσέξουμε σε μια ασφάλιση κατοικίας
Αυτά που πρέπει να προσέξουμε σε μια ασφάλιση κατοικίας είναι ποιοι παράγοντες θα διαμορφώσουν το κόστος όπως η παλαιότητα κατοικίας, το είδος κατασκευής, όπως και η τιμή οικιστικής ζώνης δηλαδή την τοποθεσία της οικίας. «Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν θα είναι ποτέ τόσο μεγάλο, όσο το μέγεθος μιας φυσικής καταστροφής» τονίζει ο ειδικός.

Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να πληρώνουν ένα ασφάλιστρο της τάξεως των δέκα ευρώ τον μήνα και να έχουν κάλυψη για τους παραπάνω κινδύνους. Εάν υπήρχε η σχετική πληροφόρηση φυσικά και η απάντηση θα ήταν θετική.

«Είναι αδιανόητο ένας πολίτης να αφήνει την κατοικία του απροστάτευτη επειδή δεν είναι ενημερωμένος για το πραγματικά χαμηλό κόστος της ασφάλισής της πόσο μάλλον όταν κληθεί να αντιμετωπίσει μια ολική καταστροφή» επισημαίνει ο κ. Ξαγοράρης.

Επιπλέον μια ασφάλιση κατοικίας μπορεί να μας προφυλάξει όχι μόνο από τις βασικές καλύψεις που προαναφέρθηκαν, αλλά και από διάρρηξη-κλοπή, τρομοκρατικές επιθέσεις ,ζημιές από δική μας αμέλεια ή διαρροή υδάτων.

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση Περιουσίας: Δύο μύθοι που παρασύρουν τους ενδιαφερόμενους

Ασφάλιση Περιουσίας: Οι δύο λόγοι που μας πείθουν να την επιλέξουμε