Ημέρες σκληρής δοκιμασίας ζουν οι άνθρωποι που παλεύουν με τις φλόγες. Οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους στάχτες από περιουσίες, σπίτια, αυτοκίνητα και ένα ανεξίτηλο ψυχικό αποτύπωμα σε όσους επλήγησαν από το φαινόμενο του καλοκαιριού που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και αρκετοί ακόμα χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες. Οι κίνδυνοι της πυρκαγιάς δεν περιορίζονται στις εστίες αφού ο καπνός θα φτάσει σε μεγάλες αποστάσεις και θα πλήξει ανεξαιρέτως άτομα με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα που τα καθιστούν ευάλωτα. Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια».

Σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποίησε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής, η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως περιοχές ακραίου κινδύνου για πυρκαγιά, ενώ σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου ο Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Δηλητηρίαση από τους καπνούς

Ως έκτακτο χαρακτηρίζεται ένα περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης και εξετάσεων. Επείγον περιστατικό από την άλλη χαρακτηρίζεται η απρόβλεπτη και αιφνίδια διαταραχή της υγείας του ασφαλισμένου εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος που μπορεί δυνητικά να στοιχίσει τη ζωή του παθόντα είτε να επιδεινώσει βραχυπρόθεσμα την υγεία του εάν δεν λάβει άμεσα ιατρική ή χειρουργική θεραπεία σε νοσοκομείο.

Ιδίως για τις περιπτώσεις ατυχημάτων, στα περισσότερα συμβόλαια ορίζονται ως σωματικές βλάβες από αίτια εξωτερικά, βίαια, ξαφνικά για τις οποίες δεν είχε πρόθεση ο ασφαλισμένος και αναφέρονται ενδεικτικά τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων, όπως και η χημική δηλητηρίαση, η οποία εν προκειμένω οφείλεται στην εισπνοή αναθυμιάσεων μονοξειδίου του άνθρακα είτε άλλων μικροσωματιδίων και εκδηλώνεται με ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία.

Σύμφωνα με τους επαΐοντες του ασφαλιστικού κλάδου, η κάλυψη περιστατικών έκακτου ή επείγοντος χαρακτήρα περιλαμβάνεται κατά το σύνηθες στις βασικές καλύψεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων, έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (π.χ. 300€, 500€ ή 800€), ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπισή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο.Έπειτα, ως ατυχήματα μπορούν να καλυφθούν από τα σχετικά ατομικά συμβόλαια προσωπικού ατυχήματος ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία της (αυτόνομης ή προαιρετικής) κάλυψης για «ιατροφαρμακευτικά έξοδα», -από τα 70€ έως τα 1.000€ ετησίως- για περιστατικά όπου δεν απαιτείται νοσηλεία.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα από μια φωτιά συγκαταλέγονται στα θερμικά. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κάλυψη δεν είναι ενιαία αλλά προκύπτει από τον βαθμό του εγκαύματος. Έτσι:

  • για εγκαύματα δευτέρου βαθμού, όπου η δερματική βλάβη είναι σοβαρότερη και μπορεί να εκτείνεται σε μέρος του υποκείμενου χόριου με ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης, θα απαιτηθούν πρώτες βοήθειες ή και ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες που παρέχονται στα εξωτερικά ιατρεία των συμβεβλημένων με την εταιρεία νοσοκομείων. Οι εξωνοσοκομειακές αυτές παροχές αυτές προσφέρονται μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεδομένου πως τα βασικά νοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία.
  • για εγκαύματα τρίτου βαθμού, τα πλέον σοβαρά που προσβάλλουν τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος αποτελούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Δεδομένου ότι πρόκειται για ολική καταστροφή του δέρματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά κατά τους ειδικούς, καθώς η συντηρητική αντιμετώπιση συνεπάγεται αργή επούλωση και αυξημένες πιθανότητες σήψης και μεγάλων ουλών. Συνεπώς ένα ασφαλιστήριο για νοσηλείες λόγω ατυχήματος αποδεικνύεται σωτήριο.

Στους πίνακες των (περισσότερων) ασφαλιστηρίων υγείας με τις καλυπτόμενες χειρουργικές επεμβάσεις εντοπίζονται ρητώς μέθοδοι για την αποκατάσταση εγκαυμάτων όπως «μυοδερµατικοί κρηµνοί», «τοποθέτηση διατατών ιστών», «εσχαρεκτοµή εγκαυμάτων και αποκατάσταση» κ.ο.κ., που αποζημιώνονται αναλόγως της βαρύτητας που αποδίδει κάθε εταιρεία στη χειρουργική πράξη.

Κάποια συμβόλαια διευκρινίζουν ότι θα αποζημιωθεί σύμφωνα με τους όρους και η αισθητική χειρουργική επέμβαση και θεραπείες εγκαυμάτων και ουλών στο πρόσωπο λόγω ατυχήματος. Κάποια προγράμματα καλύπτουν την αποθεραπεία σε Κέντρο Αποκατάστασης μέσω π.χ. επιδόματος ενώ κάλυψη για σοβαρά εγκαύματα προβλέπεται και στα περισσότερα πακέτα «Επιδομάτων για Σοβαρές Παθήσεις». Ωστόσο, κάποιες εταιρείες θα προσδιορίσουν τον βαθμό του και την έκταση του εγκαύματος που υπάγεται στην κάλυψη.

Αποζημίωση για την περιουσία

Ο όρος«Πυρκαγιά και στοιχεία της Φύσεως» απαντάται στα συμβόλαια ασφαλίσεων κατά ζημιών. Ο Κλάδος Πυρός αναφέρει κάθε ζημιά που υφίστανται τα ασφαλισμένα αγαθά από πυρκαγιά, έκρηξη, θύελλα, στοιχεία της φύσης, καθίζηση εδάφους και άλλες αιτίες, οι οποίες αναγράφονται στα ασφαλιστήρια ως καλυπτόμενες περιπτώσεις είτε εξαιρέσεις. Η ασφάλιση πυρός καλύπτει το περιεχόμενο των κατοικιών ή της επιχείρησης αλλά και τις φθορές που μπορεί να υποστεί το κτίσμα ενώ δημιουργούνται έμμεσες οικονομικές απώλειες όπως είναι η καταστροφή της κατοικίας είτε η απώλεια εισοδήματος από καταστροφή σε επαγγελματικό χώρο και η γενικότερη απώλεια της περιουσίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ενδοσκοπικές εξετάσεις: Ποια ασφαλιστικά προγράμματα τις καλύπτουν

Νοσηλεία – Αποζημίωση: Τι προβλέπεται για τις ημερήσιες θεραπείες