Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burn Out Syndrome) πρωταγωνίστησε στην κορύφωση της πανδημίας COVID-19 και έγινε κομμάτι της ζωής πολλών επαγγελματικών υγείας, πολλώ μάλλον των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που επωμίστηκαν δυσανάλογα το βάρος της επιδημίας. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο σχετικός οδηγός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πρόληψη και αντιμετώπιση του συνδρόμου στο υγειονομικό προσωπικό «είναι περισσότερο συχνό σε επαγγέλµατα παροχής υπηρεσιών, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριέλαβε στην 11η Αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων (ICD-11) το σύνδρομο burn out, το οποίο προσδιόρισε ως «ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία» και το οποίο χαρακτηρίζεται από:

  • αίσθημα εξάντλησης και εξουθένωσης
  • πνευματική απομάκρυνση από τη δουλειά ή αρνητικά αισθήματα αναφορικά με αυτήν και
  • μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία.

Το σύνδρομο συνοδεύεται από συμπτώματα της ψυχικής σφαίρας μεταξύ των οποίων αλλαγές στη συμπεριφορά, τάσεις απομόνωσης, επιθετικότητα, θυμός, ανία, απογοήτευση, αδιαφορία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και, σπανιότερα, αυτοκτονικές τάσεις.

Από την άποψη της ψυχικής υγείας, το ygeiamou έχει ενημερώσει παλαιότερα πως τα περισσότερα συμβόλαια της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς δεν καλύπτουν τις ψυχικές και ψυχιατρικές παθήσεις στο πλαίσιο των γενικών εξαιρέσεων, ενώ η παροχή κάποιων ασφαλιστικών συμβάσεων για ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις που οι πρώτες κρίνονται αναγκαίες κατόπιν ειδικών περιστατικών όπως π.χ. μια νοσηλεία από ασθένεια ή ατύχημα, διάρρηξη ή καταστροφή της ασφαλισμένης κατοικίας κ.α.

Πώς βοηθούν τα ασφαλιστήρια εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

Η εξαίρεση του συνδρόμου burn out από τα συμβόλαια υγείας δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα αλλά «κανόνας» των ανά τον κόσμο ασφαλιστικών εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά και σε σύμπνοια με τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό βίο κερδίζουν θέσεις στην ατζέντα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπως μαρτυρούν και συζητήσεις σε διεθνή ασφαλιστικά φόρουμ. Τι συμβαίνει μέχρι τότε;

Οι κάτοχοι συμβολαίου υγείας που υποπτεύονται ότι η επαγγελματική εξουθένωση τους χτύπησε την πόρτα μπορεί να μη δικαιούνται κάλυψης για το σύνδρομο αυτό καθαυτό, μπορούν όμως να επωφεληθούν εάν έχουν ασφαλιστήριο για πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα υγείας. Κλειδί εν προκειμένω αποτελούν οι σωματικές εκδηλώσεις του συνδρόμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από επαγγελματική εξάντληση μπορεί να υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, τους ώμους ή τον αυχένα, άλλους μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, αίσθημα κόπωσης, ημικρανίες, συχνουρία, γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος κ.α.) αλλά και έντονη εφίδρωση, δύσπνοια ή επιτάχυνση του ρυθμού της αναπνοής, αυξημένους παλμούς, υπέρταση ή καρδιαγγειακές διαταραχές, συμπτωματολογία δηλαδή που προσιδιάζει ενίοτε σε επικίνδυνες παθολογικές καταστάσεις.

Τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης προσφέρουν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις δωρεάν ή σε προνομιακές τιμές καθώς και check-up σε συμβεβλημένα κατά κύριο λόγο θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σημαντικούς δηλαδή ελέγχους που θα σας επιτρέψουν με την αρωγή των γιατρών να αποκλείσετε άλλες κλινικές οντότητες και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου burn out.

Μην το αμελείτε: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕSC), το σύνδρομο αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, της πλέον κοινής μορφής καρδιακής αρρυθμίας που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Τι προσφέρουν οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου υγείας

Ασφάλιση – Ατυχήματα: Τι ισχύει στις περιπτώσεις αυτοτραυματισμού

Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης