Η επιλογή του γιατρού μας μπορεί να βασίζεται σε πολλά κριτήρια: Μπορεί να τον πρότεινε κάποιος στον οποίο έχουμε εμπιστοσύνη, μπορεί να έχει το ιατρείο του κοντά στο σπίτι μας ή να έχει καλή φήμη ως ειδικός. Οι περισσότεροι, όμως, δεν θα σκέφτονταν να δώσουν σημασία στο φύλο του ειδικού που συμβουλεύονται.

Μήπως, όμως, θα έπρεπε;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του UCLA, που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine, το φύλο του γιατρού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών. Ειδικότερα, αποδεικνύεται ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται από γυναίκες γιατρούς παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και έχουν λιγότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται υπό τη φροντίδα ανδρών γιατρών. Διαφορά, επιπλέον, σημειώνεται και στο ποιοι ασθενείς επωφελούνται περισσότερο: Οι γυναίκες ασθενείς εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας απ’ ότι οι άνδρες, υπό την επίβλεψη γυναικών γιατρών.

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 700.000 ασθενών από το 2016 έως το 2019, διαπιστώνοντας ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς που έλαβαν τη φροντίδα γυναικών γιατρών ήταν 8,15%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 8,38% που παρατηρήθηκε στους ασθενείς των ανδρών γιατρών. Η εν λόγω διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, οι ερευνητές ωστόσο υποστηρίζουν ότι είναι κλινικά σημαντική. Ένα παρόμοιο μοτίβο προέκυψε και στα ποσοστά επανεισαγωγής στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την έξοδό τους, εάν τους είχε φροντίσει γυναίκα γιατρός κατά την αρχική τους επίσκεψη.

Προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση στα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Yusuke Tsugawa, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα Γενικής εσωτερικής ιατρικής και Έρευνας υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, ανέφερε: «Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι γυναίκες και άνδρες γιατροί ασκούν την επιστήμη με διαφορετικό τρόπο. Αυτές, λοιπόν, οι διαφορές έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα υγείας των ασθενών».

Οι ερευνητές παρουσιάζουν διάφορα πιθανά σενάρια: Μια υπόθεση είναι ότι οι άνδρες γιατροί ενδέχεται να υποτιμούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των γυναικών ασθενών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πράγματι οι άνδρες γιατροί τείνουν να υποτιμούν τα επίπεδα πόνου των γυναικών, τα γαστρεντερικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα, ακόμη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις ή ελλιπή θεραπεία.

Η επικοινωνία μπορεί επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Οι γυναίκες γιατροί μπορεί να επικοινωνούν καλύτερα με τις γυναίκες ασθενείς τους, δημιουργώντας μια πιο ανοιχτή και εμπιστευτική σχέση. Είναι, επομένως, πιο πιθανό οι γυναίκες να μοιραστούν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία τους, που οδηγούν σε καλύτερες διαγνώσεις και σχέδια θεραπείας. Επίσης, οι γυναίκες ασθενείς μπορεί απλώς να αισθάνονται πιο άνετα με τις γυναίκες γιατρούς, ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητες εξετάσεις ή λεπτομερείς συζητήσεις για την υγεία.

Γιατί όμως οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο;

Η ομάδα του UCLA λέει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. «Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με τα αποτελέσματα στους ασθενείς, καθώς και το γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες γιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, θα παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων των ασθενών σε όλους τους τομείς», εξηγεί η δρ. Tsugawa.

Η μελέτη υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της ισότητας των φύλων στον επαγγελματικό τομέα. Παρά την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας, οι γυναίκες γιατροί συχνά κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η δρ. Tsugawa υποστηρίζει ότι αυτό το μισθολογικό χάσμα πρέπει να εξαλειφθεί. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες γιατροί παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας και, ως εκ τούτου, η ύπαρξη περισσότερων γυναικών γιατρών ωφελεί τους ασθενείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματα δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τους άνδρες γιατρούς, καθώς η ποιότητα της περίθαλψης εξαρτάται, τελικά, από ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της εμπειρίας και της συμπεριφοράς του γιατρού. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες γιατροί προσεγγίζουν τη φροντίδα των ασθενών μπορεί να διαφέρει με τρόπους που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας.

Καθώς η ιατρική κοινότητα συνεχίζει να διερευνά τις περίπλοκες δυναμικές μεταξύ του φύλου των γιατρών και των αποτελεσμάτων των ασθενών, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών παγκοσμίως, επηρεάζοντας ενδεχομένως τα μελλοντικά πρότυπα εκπαίδευσης και πρακτικής στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή Προσβολή: Πότε είναι μοιραία – Οι ευάλωτοι ασθενείς

Άνδρες vs Γυναίκες: Ποιοι λένε ψέματα ευκολότερα – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Πόσο μας παχαίνει ο γάμος; Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα κιλά