Οι παλαιότεροι προειδοποιούσαν να αποφεύγουμε το άγχος για να μη γεράσουμε πριν την ώρα μας. Αν και η συμβουλή τους δεν έφερε επιστημονικές υπογραφές ούτε στηριζόταν σε κάποια εμβριθή έρευνα, σήμερα αποκτά νέο κύρος μετά τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που έδειξε ότι το χρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Eric Klopack, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) προσφέρονται για βαθύτερη κατανόηση των εκφυλιστικών επιπτώσεων του γήρατος στους μηχανισμούς ανοσίας του οργανισμού που τον καθιστούν ευάλωστο σε αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η COVID-19 και σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσοςκαι παράλληλα μειώνουν την ανοσοαπόκριση στους εμβολιασμούς.

Πλην του φυσιολογικού γήρατος, η επιστημονική ομάδα επεδίωξε να «φωτίσει» και άλλους παράγοντες που προωθούν τη γήρανση του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα τον ρόλο του άγχους. Επί τούτω ανέτρεξαν στην τεραστίου όγκου βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από τη Μελέτη για την Υγεία και τη Συνταξιοδότητη και τα στοιχεία 5.477 ενηλίκων άνω των 50 ετών σχετικά με τις υποκειμενικές τους αναφορές για το χρόνιο άγχος, στρεσογόνα γεγονότα, καθημερινές και δια βίου διακρίσεις που έχουν υποστεί, όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων κυτταρομετρίας ροής, μιας ευαίσθητης τεχνικής για τη μελέτη μεγάλου αριθμού κυττάρων σε μικρό χρονικό διάστημα και το διαχωρισμό τους τους σε φυσιολογικά και παθολογικά.

Πράγματι, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα άγχους είχαν χειρότερο ανοσολογικό προφίλ, με μικρότερα ποσοστά νέων Τ-λεμφοκυττάτων και μεγαλύτερο πλήθος γηρασμένων και αδρανών, μια σχέση που διατηρήθηκε μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν τρόπους που μπορούν να προφυλάξουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους και το ίδιο το στρες όπως η περισσότερη σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή. Παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να επιβραδύνουν μια βιολογική διεργασία που συντελείται με το γήρας και σχετίζεται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντικατάσταση του ιστού του θυμού αδένα με λίπος. Ο θυμός αδένας αποτελεί το όργανο του σώματος όπου ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Οι ερευνητές αναφέρθηκαν και σε μη αναστρέψιμους παράγοντες που αποδεδειγμένα ενισχύουν την επίδραση του στρες στη γήρανση του ανοσοποιητικού, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV). Όπως και άλλοι ερπητοϊοί, ο ιός CMV δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό και το στρες πυροδοτεί τις εξάρσεις του. Για το λόγο αυτό, αναφέρουν πως μια σημαντική πρόκληση – τομή στη μείωση του συνδυασμού στρες και ιού CMV θα ήταν η ανάπτυξη και χορήγηση ενός εμβολίου έναντι του τελευταίου.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνιο στρες: Τα 15′ που καταπολεμούν το άγχος και προφυλάσσουν

Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Απίστευτο: Οι πασίγνωστες ενέσεις που μειώνουν κατά 70% το άγχος