Την ιδανική ποσότητα ωμέγα-3 που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς αποκαλύπτει νεότερη μελέτη.  Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association. περίπου 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως, τόσο από τρόφιμα αλλά και από συμπληρώματα, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση,

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να παρουσίασει μια μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση περίπου 3 γραμμαρίων λιπαρών οξέων την ημέρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xinzhi Li, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Σχολής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο στην Κίνα. Εκτός από τα συμπληρώματα, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, αλλά και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.

Στην επισκόπησή τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 71 κλινικών μελετών, από το 1987 έως το 2020. Αυτά αφορούσαν περίπου 5.000 συμμετέχοντες, υγιείς ή με υπέταση και ηλικίας από 22 έως 86 ετών, οι οποίοι λάμβαναν έναν συνδυασμό από συμπλήρωμα ή/και φυσικές πηγές λιπαρών οξέων για 10 εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι:

  • Σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν κατανάλωναν ωμέγα-3 λιπαρά, όσοι κατανάλωναν μεταξύ 2 και 3 γραμμαρίων ημερησίως (σε συμπληρώματα, τρόφιμα ή και τα δύο) είχαν μειωμένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, κατά μέσο όρο, κατά 2 mmHg.
  • Η κατανάλωση περισσότερων από 3 γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως προσέφερε περαιτέρω όφελος στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες με υπέρταση ή υψηλά λιπίδια αίματος.
  • Η ημερήσια κατανάλωση τριών γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών, μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 4,5 mmHg στα άτομα με υπέρταση και περίπου 2 mm Hg κατά μέσο όρο για τα άτομα με φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης.
  • Όταν τα γραμμάρια αυξήθηκαν σε 5 ημερησίως, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 4 mmHg  στα άτομα με υπέρταση και λιγότερο από 1 mmHg κατά μέσο όρο για τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
  • Παρόμοιες ήταν και οι διαφορές που παρατηρήθηκαν σε άτομα με υψηλά λιπίδια αίματος και σε άτομα άνω των 45 ετών.

«Οι περισσότερες μελέτες αναφέρθηκαν στα συμπληρώματα ιχθυελαίου αντί για την κατανάλωση τροφίμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός», σχολίασε σχετικά ο δρ. Xinzhi Li. «Τα συμπληρώματα φυκιών αποτελούν επίσης μια επιλογή για τα άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα».

Oι ερευνητές σημειώνουν επίσης τους περιοριορισμούς της ανασκόπησης, όπως τις διαφορές στον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τη μη διαφοροποίηση της πρόσληψης των ωμέγα-3 μέσω των τροφών ή από τη λήψη συμπληρωμάτων.

Διαβάστε επίσης: 

Καρδιακή προσβολή: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Η διατροφή που προλαμβάνει καρκίνο και έμφραγμα