Τα ιατρικώς συνταγογραφούμενα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 20-30% στην πλειονότητα των ατόμων που χρήζουν ανάλογης θεραπείας, υποστηρίζει έκθεση συμβουλευτικής επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (πάνω από 200 mg/dL) μπορούν να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Εκτός των καρδιαγγειακών κινδύνων, τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (πάνω από 500 mg/dL) μπορούν επίσης να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προς το παρόν υπάρχουν δύο συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές με βάση τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η μία συνδυάζει δύο τύπους λιπαρών οξέων, το ΕPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ), ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μόνο το EPA. Από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει άμεση σύγκριση των δύο αγωγών σε επίπεδο δοσολογίας, η έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δεν συνιστά τη μία έναντι της άλλης.

«Εξετάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από 17 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σχετικά με τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα 4 γραμμάρια ημερησίως οποιασδήποτε διαθέσιμης συνταγογραφούμενης επιλογής συνιστά αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, και σε συνδυασμό με τις στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη», αναφέρει η Ann Skulas-Ray, μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Κατά την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, η συμβουλευτική ομάδα διαπίστωσε ότι:

  • Για τους περισσότερους ανθρώπους με υψηλά τριγλυκερίδια (200 – 499mg/dL), η συνταγογράφηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είτε συνδυάζουν EPA και DHA, είτε μόνο το EPA μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά 20-30%.
  • Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ο συνδυασμός EPA και DHA δεν αυξάνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (200 – 499mg/dL). Ωστόσο, όταν τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ανθρώπους με πολύ υψηλά τριγλυκερίδια (500 mg/dL και άνω), η LDL χοληστερόλη μπορεί πράγματι να αυξηθεί.
  • Τα συνταγογραφούμενα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων είτε οι ασθενείς ακολουθούν θεραπεία με στατίνες, είτε όχι.
  • Στην πρόσφατη, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικά φάρμακα μελέτη REDUCE-IT, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αγωγή μόνο με το EPA σε συνδυασμό με στατίνες είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό σημαντικών καρδιαγγειακών περιστατικών (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακός θάνατος) κατά 25% σε ανθρώπους με υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι επιλογές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική σωματική άσκηση, η απώλεια βάρους, η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων και αλκοόλ, όπως επίσης και η επιλογή καλών λιπαρών, όπως τα φυτικά αντί των κορεσμένων, μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των τριγλυκεριδίων. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν ή να εξαλειφθούν καταστάσεις, όπως ο μερικώς ελεγχόμενος διαβήτης τύπου 2, ο υποθυρεοειδισμός και η παχυσαρκία που ενδεχομένως να συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων των τρυγλυκεριδίων, πριν ο ασθενής απευθυνθεί στην εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.

Η Δρ. Skulas-Ray επισημαίνει, πάντως, ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό ιατρό για να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να μην προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους με εμπορικά συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν ελέγχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για μακροπρόθεσμη διαχείριση των υψηλών τριγλυκεριδίων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στην αντίστοιχη έκθεση του 2017, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη επιστημονικών ερευνών που να υποστηρίζουν την κλινική χρήση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό.