Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τη μελέτη VITAL ως προς την χρησιμότητα της βιταμίνης D και του ιχθυελαίου στην πρόληψη του θανάτου από καρκίνο και των εμφραγμάτων.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής, στη μελέτη πήραν μέρος σχεδόν 26.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ.

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, παρατηρήθηκαν πολλά υποσχόμενα στοιχεία σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαιο) είχαν μικρό αλλά όχι ασήμαντο όφελος ως προς τη μείωση των πρωτοπαθών μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ συντελούσαν σε σημαντική μείωση των εμφραγμάτων.

Το μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος παρατηρήθηκε πάντως στα άτομα με διατροφική πρόσληψη ψαριών κάτω από τον μέσο όρο της μελέτης, δηλαδή 1,5 μερίδες ανά εβδομάδα, αλλά όχι σε όσους ήταν πάνω από αυτό το όριο.

Ομοίως, τα συμπληρώματα βιταμίνων D δεν μείωναν τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια ή τη συνολική συχνότητα του καρκίνου αλλά σχετίστηκαν με στατιστικά σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας του καρκίνου μεταξύ όσων είχαν λάβει μέρος στη μελέτη περισσότερα από δύο χρόνια.

«Τα ευρήματα δείχνουν μια περίπλοκη ισορροπία οφέλους και κινδύνου για κάθε θεραπευτική παρέμβαση και σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για τον καθορισμό των ατόμων που θα ωφεληθούν περισσότερο», εξηγεί η Δρ. JoAnn Manson, κύρια συγγραφέας της μελέτης και μέλος επιστημονικού προσωπικού του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.