Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν και επιλέγουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο με βάση την τιμή του, δηλαδή το ασφάλιστρο.

Ωστόσο μπορεί να ισχύσει μια τέτοια προσέγγιση; Είτε κάποιος αγοράσει on line ένα απλό συμβόλαιο όπως αυτοκινήτου ή περιουσίας είτε μέσω ασφαλιστικού συμβούλου (ασφαλιστικού διαμεσολαβητή) η προσπάθεια να διαμορφώσει καλύτερη τιμή αναπότρεπτα σημαίνει και μειωμένες καλύψεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο χαμηλότερης τιμής θα υστερεί σε καλύψεις έναντι του άλλου με την υψηλότερη.

Πρόκειται για μια συνθήκη που έχει την έννοια κανόνα. Είναι αδύνατο να βρεθούν οι ίδιες καλύψεις με τους ίδιους όρους σε διαφορετική τιμή τέτοιου μεγέθους που να θεωρείται κριτήριο επιλεξιμότητας. Η διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού προγράμματος έγκειται στις ανάγκες που έχει ο καθένας και αυτές τιμολογούνται περίπου με τα ίδια ποσά από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η διαμόρφωση φθηνού ασφαλίστρου σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες σε καλύψεις ή ότι θα είναι μειωμένες οι καλύψεις σε περίπτωση αποζημίωσης. Όσο και αν φημολογείται ότι υπάρχει «φθηνή» πρόταση, αυτή θα στηρίζεται στις ανάλογες παροχές που μπορεί την ώρα της ανάγκης να φανούν ανεπαρκείς ή και ανύπαρκτες. Συνεπώς τα «αδύνατα» ασφαλιστικά προγράμματα -συμβόλαια- είναι και φθηνότερα.

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών για να δοθεί κάποια λύση σε όσους θέλουν να ασφαλιστούν αλλά βάζουν ως βασική παράμετρο το κόστος, δίνονται προτάσεις «πακέτο» οι οποίες και τις πόρτες του ιδιωτικού τομέα ανοίγουν και παροχές συγκεκριμένες δίνουν συμβατές με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν έρχονται να απαντήσουν με πληρότητα σε όλο το εύρος των παροχών που δίνουν τα πιο εμπλουτισμένα τα οποία για αυτόν ακριβώς τον λόγο κοστολογούνται και ακριβότερα.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοστίζει ένα συμβόλαιο υγείας – Οι παράγοντες που αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα