Το ύψος των ασφαλίστρων ενός συμβολαίου υγείας επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων με πιο σημαντικό την ηλικία του ασφαλισμένου, καθώς και από τις προαιρετικές καλύψεις που πιθανόν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Ηλικία

Όσο μεγαλώνει κάποιος τόσο αυξάνεται το ασφάλιστρο, αφού είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποια ασθένεια. Στην ουσία μεγαλώνει ο ασφαλιστικός κίνδυνος που αναλαμβάνει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρία να ασφαλίσει και στη συνέχεια να αποζημιώσει.

Η ηλικία του ασφαλισμένου αποτελεί και την βάση για τον υπολογισμό της ετήσιας αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων. Πρόκειται για αύξηση των ασφαλίστρων που γίνεται  με βάση την ηλικία του ασφαλισμένου και το τιμολόγιο που εφαρμόζεται από την εκάστοτε εταιρία.

Ποσό απαλλαγής

Πρόκειται για το ποσό που θα συμφωνήσει ο ασφαλισμένος με την εταιρία πως θα καλύψει ο ίδιος σε μια ενδεχόμενη νοσηλεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή τόσο το ασφάλιστρο μειώνεται. Επί παραδείγματι εάν η απαλλαγή ανέρχεται σε 500 ευρώ και το κόστος μιας ενδεχόμενης νοσηλείας ανέλθει στις 2000 ευρώ, αυτό σημαίνει πως το ποσό που θα καλύψει η εταιρία θα είναι 1500 ευρώ, με τα πρώτα 500 ευρών να βαραίνουν τον ασφαλισμένο.

Επίδομα σοβαρών ασθενειών

Μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα υγείας ή να λειτουργήσει ως αυτόνομο. Το κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να ξεκινήσει από 10.000 ευρώ και να φτάσει τις 300.000 ευρώ αναλόγως από την πολιτική της εκάστοτε εταιρίας. Είναι δεδομένο πως μια τέτοια κάλυψη προτιμάται από όλο και περισσότερους ασφαλισμένους  που επιθυμούν να την εντάξουν στο πρόγραμμα τους, με το σκεπτικό πως αν τύχει κάτι σοβαρό, να έχουν στη διάθεση τους ένα σημαντικό ποσό, χωρίς έτσι να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όπως είναι κατανοητό μια τέτοια κάλυψη διαμορφώνει αντίστοιχα και το ασφάλιστρο.

Χειρουργικό και Νοσοκομειακό επίδομα

Μπορεί να αποκτηθούν ως ανεξάρτητα προγράμματα αλλά και ως μέρη ενός νοσοκομειακού προγράμματος. Το χειρουργικό επίδομα δίνεται εφάπαξ και το ποσό εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης.

Επίδομα Τοκετού

Πολλές ασφαλισμένες επιλέγουν το συγκεκριμένο επίδομα για να έχουν μια οικονομική βοήθεια στη μεγαλύτερη αλλαγή της ζωής τους. Μια οικονομική βοήθεια η οποία θα φανεί πολύ χρήσιμη αφού ο τοκετός συνοδεύεται με αρκετά έξοδα. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν μια χρονική αναμονή 24 μηνών για να ισχύσει η συγκεκριμένη κάλυψη.

Ενιαίος Δείκτης Υγείας

Πρόκειται για τον δείκτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που διαμορφώνει τον επίσημο ετήσιο «Ιατρικό Πληθωρισμό» με βάση τον οποίο οι Ασφαλιστικές Εταιρίες προσαυξάνουν τα ετήσια ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι. Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας που επεξεργάζεται και παράγεται, στην ουσία στηρίζεται σε μελέτη που αναθέτει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στον ΙΟΒΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι για κάθε αλλαγή που προχωρά η ασφαλιστική εταιρία είτε αφορά συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα, συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς είτε πιθανές αλλαγές στο συμβόλαιο και στα ασφάλιστρα ενημερώνονται πάντα γραπτώς από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Διαβάστε ακόμη:

Υψηλά ή χαμηλά ασφάλιστρα; Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Υπέρογκες αυξήσεις στο συμβόλαιο υγείας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ασφάλιστρα: Πώς υπολογίζονται – Γιατί αυξάνονται έως και 12%