Η ανάγκη προστασίας του σπιτιού, αλλά και του περιεχομένου του από κάθε κίνδυνο ή ζημιά έχει πλέον μπει πρώτη – ή σχεδόν πρώτη – στη λίστα προτεραιοτήτων μας. Η πληθώρα των φυσικών καταστροφών αλλά και η συχνότητα αυτών καθιστούν σαφή την αναγκαιότητα ασφάλισης της περιουσίας μας.

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τα είδη της ασφάλισης κατοικίας, αλλά και τον τρόπο που διαμορφώνονται τα ασφάλιστρα, ώστε να προβούμε σε ορθές επιλογές.

Η  ασφάλιση κατοικίας αποτελείται από δύο μέρη, την ασφάλιση του κτιρίου και του περιεχομένου.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ασφάλισης κατοικίας αποτελεί η ασφαλιζόμενη αξία η οποία αντικατοπτρίζει το κόστος ανακατασκευής της κατοικίας σε περίπτωση καταστροφής. Η ασφαλιζόμενη αξία ενός ακινήτου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η παλαιότητα του κτιρίου, το είδος της κατασκευής και της στέγης (π.χ. αν υπάρχουν κεραμίδια με ή χωρίς διακοσμητικά ή είναι μπετόν αρμέ). Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι αν η κατοικία έχει οικοδομηθεί μετά το 1960 σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό.

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κατά την σύναψη του συμβολαίου θα προχωρήσει σε αρκετές ερωτήσεις προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το προφίλ του σπιτιού αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα, τους ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους και τυχόν αυθαιρεσίες.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καθορίζουν την ασφαλιζόμενη αξία ως εξής: υπολογίζουν την ελάχιστη αξία με βάση το εμβαδόν του ακινήτου  και πολλαπλασιάζουν με την εκτιμώμενη αξία ανακατασκευής. Αν ένα σπίτι έχει εμβαδό 90τ.μ με την αξία ανακατασκευής στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., τότε η ασφαλιζόμενη αξία θα είναι 90.000 ευρώ.

Μπορεί ένας ενοικιαστής να κάνει ασφάλεια σπιτιού;

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει στο ygeiamou, μια ασφάλιση κατοικίας δεν περιορίζεται μόνο στην κάλυψη του κτιρίου αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και την ασφάλιση περιεχόμενου. Μπορεί βέβαια η συγκεκριμένη κάλυψη να λειτουργήσει και ως αυτόνομο πρόγραμμα στην περίπτωση του ενοικιαστή. Μέσω της ασφάλισης περιεχομένου κατοικίας μπορούν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές απώλειες από φθορές ή από κλοπή.

Η σημασία της «απαλλαγής»

Η απαλλαγή αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει το κόστος ασφάλισης. Αφορά το ποσό που συμφωνείται με την ασφαλιστική εταιρία πως θα καλυφθεί από τον ασφαλιζόμενο στην περίπτωση ζημιάς ή κλοπής. Αν λόγου χάρη το κόστος από μια πυρκαγιά ανέρχεται στις 5.000 ευρώ και υπάρχει μια απαλλαγή στα 1.000 ευρώ, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει για το ποσό των 4.000 ευρώ.

Αποτίμηση της αξίας των αντικειμένων

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης ασφάλισης  είναι πως ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής πρέπει να αποδείξει την αξία των αντικειμένων που υπάρχουν στο σπίτι. Ασφαλιστικοί κύκλοι συμβουλεύουν πως θα πρέπει να γίνει μια αποτίμηση των αντικειμένων από νωρίς έτσι ώστε η αξία να είναι γνωστή. Στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονται συσκευές, έπιπλα αλλά και ρουχισμός.

Αντικείμενα μεγάλης αξίας, πολύτιμοι λίθοι

Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες θέτουν ένα μέγιστο ποσό αποζημίωσης για κάθε πολύτιμο αντικείμενο. Στην περίπτωση λοιπόν που τα αντικείμενα σας έχουν μεγαλύτερη αξία από το μέγιστο ποσό κάλυψης, τότε η αποζημίωση θα περιοριστεί σε αυτό.

Δεδομένου πως η ασφάλιση κατοικίας έχει στόχο να προστατέψει την περιουσία σας θα πρέπει σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να διερευνήσετε ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τις δικές σας ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα