Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης σε μια εποχή που το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πολλά μειονεκτήματα και συχνά ταυτίζεται με την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις. Οι μεγάλες αναμονές για εξετάσεις και για χειρουργικές επεμβάσεις, οδηγούν τους πολίτες στη διαπίστωση της σημασίας μιας ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ιδιωτική ασφάλιση κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των πολιτών, αφού υπάρχει μια πλειάδα από ασφαλιστικά προγράμματα διαθέσιμα στην αγορά από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες για κάθε ανάγκη.

Τα προγράμματα υγείας δίνουν πολυάριθμες επιλογές και δυνατότητες συνδυασμών, διαμορφώνοντας στην ουσία, ένα ασφαλιστικό προϊόν ευέλικτο, ακριβώς, δηλαδή, αυτό που χρειάζεται κάποιος που επιθυμεί να ασφαλιστεί: αξία και ποιότητα σε επίπεδο παροχών και δυνατότητα εξατομίκευσης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Η οικονομική δυνατότητα και βέβαια οι ανάγκες σας είναι στην ουσία τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν εν τέλει και το ύψος των ασφαλίστρων, του ποσού δηλαδή που υποχρεούστε να καταβάλλετε στην εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία ως αντίτιμο για την παροχή της ασφαλιστικής προστασίας. Είναι αλήθεια πως πλέον στην καθημερινότητα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα συνεχόμενο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που δικαιολογημένα δημιουργεί άγχος και προβληματισμό για το πώς θα ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις.

Το ύψος των ασφαλίστρων ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο, αλλά ούτε και να αντιμετωπίζεται σαν ένα φορτίο ή «χαράτσι». Και αυτό επειδή πρόκειται για το αντίτιμο ενός ασφαλιστηρίου υγείας το οποίο σας εξασφαλίζει παροχές για να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και προστατευμένοι για την περίπτωση που προκύψουν προβλήματα υγείας ή απρόοπτα. Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική επένδυση που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας ή/και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 Αποπληρωμή Ασφαλίστρου

Δύο βασικοί τρόποι υπάρχουν για την αποπληρωμή του ασφαλίστρου. Ο πρώτος είναι με ενιαία πληρωμή που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλετε ολόκληρο το ποσό πριν την έναρξη της ασφάλισης. Ο δεύτερος είναι η τμηματική καταβολή του ανά μήνα ή τρίμηνο. Σε περίπτωση μη καταβολής του ασφαλίστρου τότε έχετε το χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να προχωρήσετε στην πληρωμή του. Σε αντίθετη περίπτωση η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή της κάλυψής σας.

Παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται τα ασφάλιστρα

Η ηλικία, το επάγγελμα, τα χόμπι, το ατομικό ιστορικό της υγείας σας, η θέση νοσηλείας που θα επιλέξετε, τυχόν απαλλαγές που θα προτιμήσετε είναι εκείνοι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το ύψος του ασφαλίστρου. Όσο μικρότερη η ηλικία και όσο λιγότερα τα προβλήματα υγείας, τόσο πιο χαμηλό το ασφάλιστρο. Για παράδειγμα, ένας νέος άνθρωπος 30 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό και με δουλειά γραφείου θα καταβάλει πολύ μικρότερο ασφάλιστρο από έναν 50χρονο που εργάζεται σε οικοδομικές εργασίες.

Επίσης, ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας ο οποίος άμεσα επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων είναι η ειλικρινής συμπλήρωσης του Ατομικού Ιατρικού Ιστορικού. Καλό θα είναι να γνωρίζετε πως η απόκρυψη στοιχείων ενέχει κινδύνους και μπορεί να σας αφήσει ακάλυπτους σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ασφαλιστήριό σας.

Η θέση νοσηλείας και οι απαλλαγές είναι επίσης σημαντικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το κόστος του συμβολαίου. Είναι λογικό αν κάποιος επιθυμεί Ά θέση νοσηλείας (μονόκλινο) και με απαλλαγή 500 ευρώ να κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερο ασφάλιστρο από εκείνον που έχει Ά θέση νοσηλείας και θα ζητήσει απαλλαγή 1.000 ευρώ για κάποια χειρουργική επέμβαση ή εξέταση.

Η απαλλαγή ή αλλιώς το απαλλασσόμενο ή εκπιπτόμενο ποσό στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, είναι το συμφωνημένο εκείνο ποσό το οποίο θα κληθείτε να καταβάλετε σε μια περίπτωση νοσηλείας λόγω ασθένειας είτε λόγω χειρουργικής επέμβασης. Ουσιαστικά αφορά τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας που θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Η απαλλαγή αυτή, ανάλογα το συμβόλαιο που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος, μπορεί να είναι είτε ανά περιστατικό είτε κατ’ έτος. Στην ουσία αν έχετε την οικονομική δυνατότητα καλό είναι να επιλέξετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απαλλαγή αφού έτσι θα εξασφαλίσετε μικρότερο ασφάλιστρο στο συμβόλαιο υγείας σας.

Από όλα τα παραπάνω η επιλογή του ασφαλιστηρίου ζωής είναι συνδεδεμένη με αυτό που εσείς αναζητάτε να περιέχεται στις καλύψεις σας με βάσει πάντα τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα που έχετε. Η επιλογή δεν είναι απλή υπόθεση για αυτό τον λόγο, ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να σας κατευθύνει και να σας συμβουλεύσει. Από την πλευρά σας για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του πρέπει να είστε ειλικρινείς σε ότι σας ρωτήσει γιατί έτσι μόνο θα συνάψετε ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας 100% στα μέτρα σας.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Σακχαρώδης Διαβήτης: Πότε καλύπτεται από το ασφαλιστικό πρόγραμμα και πότε εξαιρείται