Η συμμετοχή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει το τελικό ασφάλιστρο. Με απλά λόγια, πρόκειται για τα χρήματα εκείνα, με τα οποία ως ασφαλισμένος, συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας. Εάν λόγου χάρη έχετε συμμετοχή 500 ευρώ αυτό σημαίνει ότι, όταν θα νοσηλευτείτε, τα έξοδα θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και εσείς θα καταβάλετε 500 ευρώ.

Επομένως συμμετοχή, απαλλασσόμενο ή εκπτιπτόμενο ποσό αφορά το ποσό που ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει σε περίπτωση νοσηλείας. Η συμμετοχή υπολογίζεται είτε βάση ποσού, είτε ποσοστού. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται συμμετοχή με ποσοστό, οι ασφαλιστικές εταιρίες ορίζουν ένα όριο που μόλις καλυφθεί, στην συνέχεια η ασφαλιστική αναλαμβάνει να καλύπτει το σύνολο εξόδων νοσηλείας.

Εάν δηλαδή έχετε επιλέξει συμμετοχή 10% και μια νοσηλεία ανέλθει στα 3.000 ευρώ, τότε το ποσό που θα πρέπει να καταβάλετε είναι 300 ευρώ. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι ασφαλιστές, η συμμετοχή με ποσοστό θεωρείται συμφέρουσα όταν τα έξοδα νοσηλείας φτάνουν τα 5.000 ευρώ, οπότε ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Δεδομένου όμως πως δεν γίνεται να γνωρίζει κάποιος εξαρχής το τελικό κόστος μιας νοσηλείας, ενδεχομένως να είναι πιο συμφέρουσα η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα βάσει ενός συγκεκριμένου ποσού στο οποίο ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ανταποκριθεί π.χ. 500 ή 1.000 ευρώ.

Πότε ελαχιστοποιείται η συμμετοχή

Για τον προσδιορισμό της απαλλαγής υπάρχει και η δυνατότητα συνδυασμού, όπου το εκπιπτόμενο ποσό προσδιορίζεται τόσο βάσει ποσού όσο και βάσει ποσοστού. Μια τέτοια συνδυαστική κίνηση αυξάνει μεν το ύψος της συμμετοχής του ασφαλισμένου, από την άλλη μεριά όμως μειώνει σημαντικά το κόστος των ασφαλίστρων. Πρόκειται για μια επιλογή που σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, συμφέρει όταν υπάρχει και ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στην περίπτωση αυτή το ομαδικό συμβόλαιο μπορεί να καλύψει, ίσως και εξολοκλήρου το εκπιπτόμενο ποσό, μηδενίζοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Επίσης ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει συμμετοχή σε περίπτωση ατυχήματος ή επείγοντος περιστατικού και εφόσον προσέλθει σε εξωτερικά ιατρεία οποιουδήποτε νοσοκομείου.

Μια άλλη περίπτωση όπου το ύψος της συμμετοχής μειώνεται σημαντικά είναι όταν γίνεται παράλληλη χρήση του ασφαλιστικού ταμείου του ασφαλισμένου. Εάν λόγου χάρη η  συμμετοχή έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, αλλά υπάρχει και ασφαλιστικός φορέας που συμμετέχει με 600 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλει μόνο τα 400 ευρώ του εκπιπτόμενου ποσού. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε ο ασφαλιστικός φορέας μπορεί να καταβάλλει στο σύνολο του ποσού συμμετοχής, αναλόγως της  πάθησης.

 

Διαβάστε επίσης:

Υψηλά ή χαμηλά ασφάλιστρα; Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Συμβόλαιο υγείας: Οκτώ SOS κριτήρια για να επιλέξετε το κατάλληλο

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα