Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική διάθεση. Το στρες της καθημερινότητας σίγουρα δεν βοηθά, ενώ από την άλλη η δημιουργία μιας ρομαντικής ατμόσφαιρας είναι σημαντική. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε το κατάλληλο ερωτικό κλίμα, όπως να ανάψετε μερικά κεριά και να βάλετε ρομαντική μουσική. Έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην σεξουαλική υγεία μιας γυναίκας.

«Η συνολική υγεία μιας γυναίκας παίζει μεγάλο ρόλο στην σεξουαλική της ευεξία, γι’ αυτό και η φροντίδα της έχει άμεση επίδραση στη διάθεσή της στην κρεβατοκάμαρα. Οι χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού, η υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η κολπική ξηρότητα ή η κυκλοθυμία και ο εκνευρισμός είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες, καθιστώντας μια σεξουαλική εμπειρία περισσότερο επίπονη, παρά απολαυστική. Τα πράγματα, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», λέει η διαιτολόγος  Misti Gueron.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι τροφές – σύμμαχοι που αντιμετωπίζουν τις διαταραχές γυναικολογικής υγείας και ανεβάζουν την ερωτική διάθεση των γυναικών;

Για καλύτερη λίμπιντο: ρίζα μάκα και μαύρη σοκολάτα

Η ρίζα μάκα, αλλιώς γνωστή και ως περουβιανό τζίνσενγκ, ανήκει στην οικογένεια του μπρόκολου και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως αφροδισιακό, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο BMC Complementary and Alternative Medicine έδειξε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας όταν λαμβάνεται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες σε δοσολογία που κυμαίνεται από 1,5 έως 3 γραμμάρια την ημέρα. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2008 στο CNS Neuroscience and Theurapeutics, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων την ημέρα βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες που υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία για κατάθλιψη. Δεδομένου του ότι, γευστικά, η ρίζα μάκα αποτελεί μια πρόκληση, προτιμάται γενικά η κατανάλωσή της σε μορφή κάψουλας.

Από την άλλη, η μαύρη σοκολάτα είναι μια τροφή που συνδέεται σταθερά με τον έρωτα και χρησιμοποιείται συχνά ως δώρο μεταξύ συντρόφων σε διάφορες μορφές. Πέρα, όμως, από την ωραία γεύση της, αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι μπορεί να ενισχύσει την σεξουαλική ορμή. Μεταξύ άλλων, η μαύρη σοκολάτα περιέχει L-αργινίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου και προωθεί τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα, οδηγώντας σε μια αίσθηση διέγερσης. Τρίτον, η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που προκαλεί ευεξία και απελευθερώνει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που απελευθερώνεται επίσης κατά τη διάρκεια του οργασμού. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται φυσικά στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι και προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας. Ωστόσο, συστήνεται να καταναλώνετε σοκολάτα με μέτρο, καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στη λίμπιντό σας.

Για τις κολπικές μολύνσεις: γιαούρτι

Η κολπίτιδα είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, κνησμό ή κολπικό έκκριμα. «Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, συμβάλλοντας σε ένα υγιές έντερο, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μολύνσεων από ζυμομύκητες, ειδικά εάν συνδυαστεί με τη χρήση αντιβιοτικών», λέει η Susan B. Dopart. «Το απλό γιαούρτι είναι καλύτερο από το σακχαρούχο γιαούρτι, καθώς τα σάκχαρα τρέφουν τον μύκητα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τελικά το πρόβλημα. Η καθημερινή κατανάλωση του lactobacillus acidophilus, ενός ευεργετικού βακτηρίου που εμπεριέχεται στα γιαούρτια που φέρουν την ένδειξη «ζωντανές ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα, ή η κατανάλωση ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων και να ελαχιστοποιήσει αυτά τα επώδυνα περιστατικά. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε ποια τρόφιμα ή συμπληρώματα είναι τα καλύτερα για την κατάστασή σας.

Για διαταραχές της διάθεσης: ω-3 λιπαρά οξέα

Όταν μια γυναίκα είναι αγχωμένη και ευερέθιστη, είναι λογικό ότι το μόνο πράγμα που σκέφτεται στην κρεβατοκάμαρα είναι ο ύπνος. Ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής σας. «Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα για τις διαταραχές της διάθεσης», λέει η δρ. Gueron. Οι πλουσιότερες πηγές αυτών των πολύτιμων ελαίων βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και ο τόνος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες και τα παιδιά δεν καταναλώνουν αρκετά λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα τους να είναι χαμηλά. Παρατηρείται, δε, μια συσχέτιση μεταξύ όσων έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Για λοιμώξεις του ουροποιητικού: άφθονο νερό

Τουλάχιστον το 60% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη και, για κάποιες από αυτές, αυτή η ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση επαναλαμβάνεται, καθιστώντας την οικειότητα δύσκολη και, συχνά, επίπονη. Το να πίνετε νερό καθημερινά και μετά το σεξ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε μια ουρολοίμωξη. «Χρησιμοποιούμε νερό για να πλύνουμε τα πιάτα και τα ρούχα μας, αλλά πολλές γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετό νερό, ώστε να ξεπλύνουν το σύστημά τους από τα απόβλητα και τη συσσώρευση βακτηρίων, ειδικά στο ουροποιητικό σύστημα. Η έκθεση σε βακτήρια μπορεί να συμβεί από διάφορους καθημερινούς παράγοντες, ωστόσο η κατανάλωση 8 έως 10 φλιτζανιών νερού καθημερινά θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μιας βακτηριακής λοίμωξης πριν εξαπλωθεί», λέει η δρ. Gueron.

Για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η κόπωση, τα προβλήματα ύπνου, το άγχος, η ένταση και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι όλα κοινά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, γι’ αυτό και η ενίσχυση αυτού του μετάλλου στον οργανισμό, μέσω της διατροφής, αλλά και με τη χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει. Τα συμπληρώματα, μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με την πρόσληψη βιταμίνης Β-6. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο συμβάλλει στην ανακούφιση των σπασμών των αιμοφόρων αγγείων, που σχετίζονται με τις ημικρανίες. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το αβοκάντο, οι μπανάνες και τα ψάρια.

Για κολπική ξηρότητα: αμύγδαλα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων, ιατρικών θεραπειών, μολύνσεων από ζυμομύκητες ή ορμονικών αλλαγών. «Βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της κολπικής υγρασίας σε περιόδους ορμονικών αλλαγών φαίνεται να είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Ε, είτε από συμπλήρωμα είτε από τα τρόφιμα», λέει η δρ. Gueron. Πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τροφές όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το αβοκάντο.

Διαβάστε επίσης:

Λίμπιντο: Ανεβάστε την με τρία δυνατά αφροδισιακά από το «φαρμακείο της φύσης»

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες χάνουν τη λίμπιντο τους

Έτσι θα ξαναβρείτε τη χαμένη σας ερωτική διάθεση