Η τριγωνέλλα ή τριγωνίσκος (fenugreek) αναδεικνύεται σε νούμερο ένα σύμμαχο στην ερωτική ζωή της γυναίκας, βελτιώνοντας τη λίμπιντο και μειώνοντας προβλήματα όπως η ξηρότητα του κόλπου.

Το φυτό, οι καρποί του οποίου αλέθονται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική της Ινδίας, υπόσχεται λιγότερα προβλήματα και περισσότερη απόλαυση στο σεξ. Και, όχι, δεν χρειάζεται να αγαπήσετε ξαφνικά την ινδική κουζίνα που για πολλές είναι ανυπόφορα καυτερή και πικάντικη. Αρκεί να μετατρέψετε σε ινδικό πιάτο το κρεβάτι σας.

Στο πλαίσιο της μελέτης που ανέδειξε το θαυματουργό μπαχαρικό, δόθηκαν σε 24 γυναίκες ηλικίας 20-48 ετών με εμμηνόρροια 500mg ημερησίως για 42 ημέρες από ένα οργανικό εκχύλισμα τριγωνέλλας, το FenuSMART (FHE), το οποίο πέτυχε αυξημένη λίμπιντο (+41,6%), χαμηλότερη ευερεθιστότητα (-40%) και ενισχυμένα επίπεδα οιστραδιόλης συγκριτικά με την ισάριθμη ομάδα μαρτύρων, στην οποία η χορήγηση ενός ψευδοφαρμάκου (placebo) πέτυχε αλλαγές σε ποσοστά μόλις 18,2% και 20,2% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Phytoscience.

Εξισορρόπηση στα επίπεδα ορμονών

Η οιστραδιόλη, κύρια γυναικεία ορμόνη, είναι ένα οιστρογόνο που διαμορφώνει τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες και εμπλέκεται στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού αναπαραγωγικού κύκλου.

Στην περίπτωση των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, η τριγωνέλλα μπορεί να ανακουφίσει από διάφορες ενοχλήσεις όπως κολπική ξηρότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία, εξάψεις, εφίδρωση, διαταραχές του ύπνου, εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας

Το μαγικό συστατικό της τριγωνέλλας ονομάζεται σαπωνίνη. Οι σαπωνίνες είναι βιοδραστικές ενώσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των ανδρογόνων.

Σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, χάρη σε αυτές η τριγωνέλλα αναδεικνύεται σε φυσική εναλλακτική θεραπεία για τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες. Το εκχύλισμα FHE βοήθησε την εξισορρόπηση των επιπέδων στις ορμόνες και μείωσε τα σεξουαλικά προβλήματα και την ευερεθιστότητα.

Διαπιστώθηκε επιπλέον θετική επίδραση και στα επίπεδα τεστοστερόνης στις συμμετέχουσες, του βασικού ανδρογόνου που στις γυναίκες παράγεται στις ωοθήκες και απελευθερώνεται στο αίμα με τη συμβολή και των επινεφριδίων, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή σεξουαλική λειτουργικότητα των γυναικών, ιδίως στη διέγερση και διατήρηση της ερωτικής επιθυμίας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τριγωνέλλα

Τα φύλλα και οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρύκευμα στην Ινδική κουζίνα, στα κάρυ και μείγματα μπαχαρικών, ενώ αναδεικνύει μοναδικά τις γεύσεις και σε φαγητά που περιλαμβάνονται συνήθως σε κάθε ελληνικό τραπέζι όπως λεμονάτα, κεφτέδες, πατάτες και λαχανικά.

Μια δημοφιλής μορφή της που απαντάται στην Ινδική υποήπειρο είναι το μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα.

Γκαράμ μασάλα / Photo: Unsplash

Αν και η μελέτη δεν συνοδεύτηκε από ανεπιθύμητες ενέργειες για τις συμμετέχουσες, η κατανάλωση της τριγωνέλλας χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να προξενήσει εντερικές διαταραχές και ναυτία, ενώ δεν συνιστάται σε εγκύους – σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή λόγω των πρόωρων συσπάσεων που προκαλεί στη μήτρα.

 

Διαβάστε επίσης

Σεξουαλική ζωή: Προβλήματα υγείας που μπορεί να την βλάψουν

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες χάνουν τη λίμπιντο τους

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;