Πολλά μπορεί να είναι τα κριτήρια κατά την επιλογή εσωρούχων: εφαρμοστά είτε χαλαρά, αποκαλυπτικά ή συντηρητικά, με στόχο την άνεση ή την τέρψη, η αγορά είναι γεμάτη επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε επιθυμία και με κόστος χαμηλό ή αυξημένο· όχι μόνο για την τσέπη.

«Ο τύπος του εσωρούχου είναι λιγότερο σημαντικός από το υλικό που είναι φτιαγμένο. Υφάσματα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, είναι πολύ καλύτερες για το δέρμα, ιδίως στις ευαίσθητες περιοχές πέριξ των γεννητικών οργάνων, όπου είναι σημαντικό το εσώρουχο να αναπνέει» εξηγεί ο Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής στο Κέντρο Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, προειδοποιώντας εντούτοις πως η κατάληψη του συρταριού από βαμβακερά μόνο εσώρουχα δεν αρκεί παρά συνδυάζεται με σωστή εφαρμογή και καθαριότητα.

Ακολουθούν τα tips του καθηγητή, όπως τα μοιράστηκε σε άρθρο του στο The Conversation, για σωστή επιλογή εσωρούχου με γνώμονα την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Κολπίτιδα από ένα εσώρουχο

Τα λάθος εσώρουχα θα μπορούσαν να διαταράξουν φυσιολογικές λειτουργίες και ισορροπίες του κόλπου, όπως η ιδιότητά του να αυτοκαθαρίζεται χάρη στη λευκόρροια, τα έως και 5 ml κολπικών υγρών δηλαδή που παράγει καθημερινά και τα οποία περιέχουν πλήθος βακτηρίων και επί το πλείστον ωφέλιμων όπως του γένους των γαλακτοβακίλλων. Το γαλακτικό οξύ που παράγουν αυτά τα βακτήρια εξασφαλίζουν το ελαφρώς όξινο περιβάλλον στον κόλπο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιπτώσεις των λάθος εσωρούχων στην κολπική υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Η πιο σημαντική μελέτη, σημειώνει, συνέδεσε τα εσώρουχα στρινγκ με μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοιμώξεων καθώς και βακτηριακής και μυκητιασικής κολπίτιδας (καντιντίαση). H αιτιώδης σχέση ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρη: οι ουρολοιμώξεις συνδέθηκαν με το στοματικό σεξ και η βακτηριακή κολπίτιδα με τα μη βαμβακερά εσώρουχα.

Ο Taylor εφιστά την προσοχή:

  • στη σύνθεση· η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από ανισορροπίες στο μικροβίωμα του κόλπου (δυσβίωση), οι οποίες μπορεί να προκληθούν από εσώρουχα που δεν «αναπνέουν» όπως (π.χ. από συνθετικά υφάσματα) ή τις χρωστικές ουσίες του υφάσματος. Τα συνθετικά, χρωματιστά εσώρουχα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του pH σε επίπεδα άνω του 4,5, ευνοώντας τα αναερόβια βακτήρια έναντι των γαλακτοβακίλλων που μπορεί αν εκλείψουν.
  • στην εφαρμογή· τα στενά εσώρουχα έπειτα, μπορούν συν τω χρόνω να αυξήσουν του πληθυσμού του μύκητα Candida και να οδηγήσουν σε ερεθισμό και βλάβες του δέρματος από την τριβή.

Photo: Shutterstock

Κίνδυνος για το σπέρμα

Στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με τον καθηγητή, το διακύβευμα είναι η γονιμότητά τους. Τα λάθος εσώρουχα μπορεί να εμποδίσουν το φλεβικό δίκτυο των όρχεων από την αποστολή του, να διατηρεί δηλαδή τη θερμοκρασία στους όρχεις χαμηλότερη κατά 2-4°C, επηρεάζοντας έτσι το σπέρμα. Το παραπάνω πιστοποιείται από ερευνητικά ευρήματα, καίτοι περιορισμένα.

«Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με την ακριβή επίδραση του τύπου εσωρούχων στην ποιότητα και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, έδειξαν ότι όσοι φορούσαν συχνότερα μποξεράκια είχαν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν άλλους τύπους εσωρούχων. Τα μποξεράκια, επίσης, συνδέθηκαν με διατήρηση της μειωμένης θερμοκρασίας στους όρχεις» αναφέρει ο καθηγητής.

Προσοχή στην καθαριότητα

Η καλή υγιεινή και η μέριμνα για την καθαριότητα των εσωρούχων είναι εκ των ων ουκ άνευ για άνδρες και γυναίκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα έως και 10γρ. περιττωμάτων που μπορεί να υπάρχουν σε ένα εσώρουχο και, ακολούθως, το μικροβιακό τους φορτίο. Αντίστοιχα, η καθαριότητα θα μειώσει τον κίνδυνο και για την δερματοφυτίαση μηρογεννητικών πτυχών (tinea cruris), λοίμωξη από μύκητες της κατηγορίας δερματόφυτα που είναι συχνότερη κατά τέσσερις φορές στους άνδρες, κυρίως αθλητές.

Γυμνοί στο κρεβάτι

Ο ύπνος χωρίς περιττά ρούχα αλλά και εσώρουχα επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό της ευαίσθητης περιοχής, καταλήγει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας τον βασικό κανόνα που λέει ότι «αν κάτι δεν φαίνεται ή μυρίζει σωστά, είναι καλύτερο να το ελέγξετε». Μπορεί να διαβάσετε εδώ κάποιους επιπλέον καλούς λόγους για να κοιμάστε γυμνοί στο κρεβάτι.

Διαβάστε επίσης:

Τρία πράγματα που καμιά γυναίκα δεν πρέπει να κάνει μετά το σεξ

SOS: Τα δύο λάθη που απειλούν την ευαίσθητη περιοχή

Ο νούμερο 1 λόγος που αποτριχώνουμε την ηβική περιοχή