Πώς θα μπορούσε να σχετίζεται η λίμπιντο με τη μακροζωία των αντρών; Νεότερη μελέτη διαπιστώνει ότι η επίμονη έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος αυξάνει έως και δύο φορές παραπάνω τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Υπάρχει όμως εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η υπερκατανάλωση τροφής, οδηγούν μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και συνεπώς στα μειωμένα χρόνια ζωής.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει προοπτικά τις συσχετίσεις μεταξύ του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της συνολικής θνησιμότητας, καθώς και της καρδιαγγειακής και καρκινικής θνησιμότητας σε πληθυσμό με βάση την κοινότητα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata της Ιαπωνίας, για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, ανέτρεξαν σε στοιχεία συνολικά 20.969 ατόμων από την Ιαπωνία (8.558 άνδρες και 12.411 γυναίκες). Μελέτησαν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της υγείας τους για παραπάνω από μια δεκαετία, ενώ παράλληλα τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες άνω των 40 ετών που είχαν χαμηλή λίμπιντο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Μάλιστα, τα ευρήματα επαληθεύτηκαν, αφού προσαρμόστηκαν μεταβλητές όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι υποκείμενες παθήσεις και τα επίπεδα της άσκησης.

Αξιοπερίεργο είναι και το συμπέρασμα ότι, παρότι οι γυναίκες στη μελέτη είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν μειωμένη λίμπιντο, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της ερωτικής διάθεσης και της θνησιμότητας.

Αντίστοιχα, οι άντρες με μειωμένη λίμπιντο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν την έλλειψη «ikigai», ενός ιαπωνικού όρου που προσδιορίζει το νόημα της ζωής ή τη χαρά της ζωής.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, εικάζουμε ότι η διατήρηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη θετική ψυχολογική ευημερία και το «ikigai» ειδικά στους άνδρες», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αν και δεν εντοπίστηκε ο λόγος για τη σχέση μεταξύ μακροζωίας και λίμπιντο, τα ευρήματά υποστηρίζουν την άποψη ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή συμβάλλει στην καλύτερη υγεία συνολικά.

Παρόλα αυτά, η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού και σε μια μόλις περιοχή της Ιαπωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα αποτελέσματα να μην επαναλαμβάνονται στον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα αυξήσετε τη διάθεση για πρωινό σεξ

Άνδρες: Πώς καταλαβαίνουν ότι μια γυναίκα έχει διάθεση για σεξ

Η κίνηση που «φουντώνει» το πάθος και βελτιώνει τη σχέση