Θωρακίστε τον οργανισμό του σκύλου σας, ετοιμάζοντας λαχταριστές λιχουδιές με υπερτροφές που θα γλύφει τα πατουσάκια του!

«Τόσο στη δική μας διατροφή, όσο και στου σκύλου μας, είναι σημαντικό να επιλέγουμε συστατικά, τα οποία δρουν ευεργετικά για την υγεία, καθώς αυξάνουν την ανοσοποιητική λειτουργία, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας, ή βοηθούν στην εξασθένιση της εξέλιξης της. Μάλιστα, υπάρχουν τροφές, οι οποίες ‘θωρακίζουν’ τα κύτταρα», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Οι τροφές που είναι «βάλσαμο» (και) για την υγεία του σκύλου είναι, όπως λέει η κυρία Παλαιολογοπούλου, οι λεγόμενες υπερτροφές (superfoods). Είναι από τις τροφές που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και διατροφική αξία, καθώς, συνήθως, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη του καρκίνου.

«Επίσης, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία – σημαντικά για τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα κύτταρα, και υγιή λιπαρά. Τα καλά λιπαρά, καθώς μειώνουν τη χοληστερίνη, προλαμβάνουν παθήσεις της καρδιάς ή του εγκεφάλου, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλές υπερτροφές είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά, όπως είναι τα φλαβονοειδή -τα συναντάμε στα φυτά/φυτικές τροφές- τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες», αναφέρει η κυρία Παλαιολογοπούλου.

Ας δούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της συμβούλου διατροφής σκύλου και γάτας, κάποιες υπερτροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή του σκύλου μας, ετοιμάζοντας, με απλό και εύκολο τρόπο λαχταριστά σνακς.

Μύρτιλα (blueberries): Μια πραγματική υπερτροφή, αφού θεωρούνται τα φρούτα με την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο James Joseph στο πανεπιστήμιο Tufts. Με βάση αυτό το στοιχείο, ερευνητές στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι σκύλοι που έτρωγαν μύρτιλα, μετά 18 εβδομάδες εμφάνισαν χαμηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους.

Επίσης, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E και Κ, και περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αποτρέπουν τις μεταλλάξεις, μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και τη χρόνια φλεγμονή.

Συνταγή

  • ¼ κούπας λιωμένα μύρτιλα
  • 1 κούπα αλεύρι βρώμης ή ρυζιού ή αμυγδάλου χωρίς γλουτένη
  • 1 κουτ. σούπας ολόκληρα μύρτιλα
  • ¼ κούπας νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 μεγάλο βιολογικό αυγό, χτυπημένο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αυγό. Αν χρειαστεί το μείγμα περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε λίγο νερό. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια και με κουπάτ φτιάχνουμε λιχουδιές σε όποιο σχήμα θέλουμε (καρδιά, πατούσα, κόκκαλο).

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τις μπουκίτσες/λιχουδιές και τις αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις προσφέρουμε στον σκύλο μας.

Κινόα: Γνωστό ως υπερσιτηρό και πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, χαλκό, θειαμίνη, βιταμίνη Β6.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δεν περιέχει γλουτένη, μειώνει τη χοληστερίνη, και είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό κερκετίνη, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Είναι σημαντικό να δίνουμε στον σκύλο μας σιτηρά που δεν περιέχουν γλουτένη, και το κινόα είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Συνταγή

  • 2 κούπες σολομό κονσέρβα
  • 1 ½ – 2 κούπες αλεύρι κινόα
  • 1 κούπα μαγειρεμένο κινόα
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη ή δεντρολίβανο

Σε ένα multi πολτοποιούμε τον σολομό και προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κινόα, την πάστα σολομού και τη ρίγανη/δεντρολίβανο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κινόα και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι, το οποίο δεν θα πρέπει να κολλάει.

Σε μια επιφάνεια τοποθετούμε χαρτί λαδόκολλας και βάζουμε τη ζύμη, την οποία την καλύπτουμε με χαρτί λαδόκολλας. Πιέζουμε με έναν πλάστη, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια λεπτή ζύμη. Με ένα μαχαίρι, ή κόπτη πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε λεπτά κράκερς. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να σκληρύνουν. Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!

Σπόροι chia:  Σύμφωνα με την ολιστική κτηνίατρο, Dr. Karen Becker, οι σπόροι chia αποτελούν μια σημαντική υπερτροφή, αφού είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, έχουν υψηλά ποσοστά σε αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν μια υγιή καρδιά, καθώς μειώνουν τα τριγλυκερίδια.

Έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν το συκώτι και έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Επίσης, προστατεύουν από την αρθρίτιδα, τα αυτοάνοσα και τον καρκίνο.

Συνταγή

  • 2 κούπες ωμά συκωτάκια πουλερικών
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι

Σπόροι chia βρεγμένοι – τους βάζετε σε λίγο νερό, ώστε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

Κόβουμε σε κομματάκια τα συκωτάκια πουλερικών. Σε ένα μπολ βάζουμε τους σπόρους chia και προσθέτουμε τα συκωτάκια, ώστε να καλυφθούν. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να περάσουμε τα συκωτάκια από λίγο αλεύρι, χωρίς γλουτένη, έτσι ώστε να κολλήσουν μετά καλύτερα οι βρεγμένοι σπόροι chia. Σε ένα ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα, βάζουμε τα συκωτάκια με τους σπόρους chia και πασπαλίζουμε με λίγους σπόρους σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνουν τα συκωτάκια.

Φροντίστε με απλά, υγιεινά και νόστιμα συστατικά την υγεία του σκύλου σας!

Καλή επιτυχία!

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές:

– https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-eat-blueberries/

– Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health by W Jean Dodds (Author), Diana R Laverdure(Author)

– https://healthypets.mercola.com/ebook/homemade-pet-treats.aspx

Διαβάστε επίσης