Ετοιμάστε δροσιστικά μικρά γεύματα που θα είναι δελεαστικά, καθώς οι μικροί μας φίλοι, κατά τους θερμούς μήνες, τρώνε λιγότερο φαγητό.

Και «είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι αγαπημένοι μας χνουδωτοί φίλοι να έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό. Όπως κι εμείς επιλέγουμε να φάμε ένα ελαφρύτερο γεύμα, όπως μια σαλάτα ή παγωμένα φρούτα, έτσι και τα ζωάκια μας μειώνουν την ποσότητα τροφής, ώστε να ανταποκριθούν στην ανεβασμένη θερμοκρασία», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Μάλιστα, ενημερώνει ότι Άγγλοι και Γάλλοι ερευνητές παρακολούθησαν τις εποχικές διατροφικές αλλαγές σε 38 γάτες, οι οποίες είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε φαγητό όλη την ώρα.

Η εξαετής έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην journal PLOS ONE, έδειξε ότι οι γάτες έτρωγαν περισσότερο κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, η ποσότητα της τροφής που έτρωγαν ήταν ενδιάμεση. Οι μήνες κατά τους οποίους οι γάτες έτρωγαν λιγότερο, ήταν ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, σε ποσοστό 15% λιγότερο τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Δεκέμβριο.

«Οι σκύλοι, επίσης, χρειάζονται περίπου 7% λιγότερες θερμίδες, για κάθε 10 βαθμούς που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Μάλιστα, επειδή τα βγάζουμε και βόλτα, η ζέστη τα επηρεάζει πολύ περισσότερο, και αυτό έχει αντίκτυπο και στην όρεξη τους», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου και προτείνει εύκολες και δροσιστικές συνταγές για τον σκύλο και τη γάτα. Διευκρινίζει ότι δεν αποτελούν πλήρες γεύμα, αλλά μπορούν να δοθούν ως μέρος του γεύματος τις πολύ ζεστές ημέρες. Υπενθυμίζει ότι προτιμάμε πρωτεΐνες και συστατικά τα οποία ενεργειακά δροσίζουν το σώμα, και όχι εκείνες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και τις επιλέγουμε καλύτερα για τον χειμώνα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι προτείνει η κα Παλαιολογοπούλου να προσφέρετε στον σκύλο και στη γάτα σας.

Δροσιστικές συνταγές για τον σκύλο μας

● Γλυκές και δροσερές μπουκίτσες με γιαούρτι

Υλικά

1 κούπα πρόβειο γιαούρτι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 κούπα βρασμένη κόκκινη κολοκύθα

1 κουτ. γλυκού μέλι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 μπανάνα (δεν θέλουμε να είναι πολύ ώριμη, γιατί χάνει τις βιταμίνες της. Μια κανονική κίτρινη μπανάνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει καλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες

Εκτέλεση

Σε ένα multi χτυπάμε την μπανάνα με την κόκκινη κολοκύθα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γιαούρτι και το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα συστατικά.

Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια σιλικόνης, ή σε θήκη για παγάκια, και τα αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Έτσι έχουμε εύκολα και γρήγορα μια δροσερή λιχουδιά για μια ζεστή μέρα.

  • Η αλμυρή εκδοχή

Υλικά

1 κούπα μαγειρεμένο κουνέλι – το προτιμάμε γιατί είναι πρωτεΐνη που δεν ανεβάζει θερμοκρασία

1 κούπα βρασμένη κόκκινη κολοκύθα

1/2 κούπα πρόβειο γιαούρτι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ, μέχρι να ενωθούν καλά και να ενοποιηθούν. Μπορούμε να το βάλουμε σε φορμάκια, ή σε μια βάση σιλικόνης, και να φτιάξουμε «βραχάκια» με ένα κουταλάκι, σαν μικρές μπουκίτσες. Το βάζουμε στην κατάψυξη, και οι αλμυρές δροσερές λιχουδιές είναι έτοιμες!

• Παγωτό με πεπόνι

Υλικά

2 κούπες κυβάκια πεπόνι

3-4 κουτ. σούπας πρόβειο γιαούρτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πεπόνι από τα σπόρια και τη φλούδα, το κόβουμε σε κυβάκια και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσει καλά, το βγάζουμε και το βάζουμε σε ένα multi. Το χτυπάμε μαζί με το γιαούρτι. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορούμε μαζί με το πεπόνι να βάλουμε και κάποιο άλλο φρούτο, όπως καρπούζι, μπανάνα, μήλο, αχλάδι, blueberries, cranberries.

Τι μπορούμε να δώσουμε στην γατούλα μας

• Αλμυρές δροσερές μπουκίτσες

Υλικά

1 κούπα μαγειρεμένο κουνέλι

1/2 κούπα βρασμένη κόκκινη κολοκύθα

1/2 κούπα μαγειρεμένες σαρδέλες

2-3 κουτ. ζωμό από τα βρασμένα συστατικά

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα συστατικά στο multi μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Θέλουμε το μείγμα να έχει αρκετή υγρασία, είτε από την κόκκινη κολοκύθα είτε από το μαγειρεμένο κουνέλι, ή τη σαρδέλα. Θέλουμε, δηλαδή, να έχει και 2-3 κουτ. σούπας υγρό στοιχείο. Κι αυτό, γιατί θέλουμε με τις μπουκίτσες να προσφέρουμε περισσότερη υγρασία στη γατούλα μας, που την έχει ανάγκη. Οι γάτες τη χρειάζονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και λόγω της φύσης του οργανισμού τους.

Το μείγμα το βάζουμε σε φορμάκια σιλικόνης με πιο μικρό σχήμα, στην κατάψυξη. Οι μπουκίτσες είναι έτοιμες!

• Δροσερές μπουκίτσες από συκωτάκια

Υλικά

1 ½ κιλό ωμά συκωτάκια

3 κούπες νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα συκωτάκια σε τρεις κούπες νερό, για περίπου 20 λεπτά.

Σε ένα multi βάζουμε τα συκωτάκια με το νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα μας. Θέλουμε και εδώ να υπάρχει υγρό στοιχείο στη συνταγή μας, αλλά να κρατάει το μείγμα, όπως αν φτιάχναμε κάτι σε κορνέ.

Παίρνουμε ένα κορνέ, βάζουμε το μείγμα μέσα, και φτιάχνουμε πάνω σε μια βάση σιλικόνης μικρές μπουκίτσες – εδώ είναι σημαντικό να είναι μικρές οι μπουκίτσες, ώστε να μπορούν να φαγωθούν καλύτερα από την γατούλα μας.

Τα βάζουμε στην κατάψυξη, και είναι έτοιμες!

Βλέπουμε πως με απλά, υγιεινά και λίγα συστατικά μπορούμε να δροσίσουμε τον σκύλο και τη γάτα μας. Καλή επιτυχία!».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

https://www.petmd.com/blogs/thedailyvet/ktudor/2012/june/seasons_affect_your_pets_appetite-23895

Διαβάστε επίσης