Είναι κάποια σημάδια που φανερώνουν ότι η υγεία του σκύλου ή της γάτας μας δεν είναι τόσο καλή, όσο πιστεύουμε.

Αν δεν τα εντοπίσουμε εγκαίρως, μπορεί ξαφνικά να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Σκεφτείτε ότι υπάρχουν κατοικίδια με καρκίνο, χωρίς οι αιματολογικές τους εξετάσεις να δείχνουν κάποιο πρόβλημα. Αλλά ο οργανισμός τους υπολειτουργούσε, και «αθόρυβα» εκδηλωνόταν η ασθένεια μέσα στο σώμα τους», αναφέρει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία των κατοικίδιων μας, κι «αν κάνουμε αλλαγή σε μια πιο φυσική διατροφή, απαλλαγμένη από επιβλαβή συστατικά και συντηρητικά, δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό να απαλλαχθεί, σταδιακά, από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και να θεραπευτεί», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Εξηγεί ότι, όταν γίνει αυτή η αλλαγή, ο οργανισμός θα βιώσει τη γνωστή «θεραπευτική κρίση», η οποία θα βγάλει στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα υγείας του σκύλου ή της γάτας, και φέρνει ως παράδειγμα το εξής: Ένα πολύ αδύναμο πεπτικό σύστημα με δυσαπορρόφηση συστατικών, ή με σύνδρομο διάτρητου εντέρου, δημιουργείται από τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφών, καθώς το τοίχωμα του εντέρου είναι περισσότερο διάτρητο.

Έτσι, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος ουσίες που δεν θα έπρεπε, και προκαλούν φαγούρα, αλλεργίες και εκζέματα. Επίσης, κάποια όργανα, όπως τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας, αρχίζουν να αποβάλλουν τις συσσωρευμένες τοξίνες.

Παράλληλα, μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την καθημερινή, ή κατά διαστήματα, κατανάλωση φαρμάκων, χημικών πρόσθετων και πολλών άλλων ουσιών.

«Σκεφτείτε τον εαυτό σας να άλλαζε διατροφή, και από μία πολύ επεξεργασμένη τροφή να αρχίζατε να καταναλώνετε περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά. Τότε, ο οργανισμός κάποιων από εσάς θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για μια ομαλή μετάβαση. Κάποιων άλλων, μπορεί να μην κατάφερνε ποτέ να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει αυτά τα συστατικά στην ωμή τους μορφή, εμφανίζοντας προβλήματα χώνεψης», διευκρινίζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Ένα γρήγορο check-up

Η κα Παλαιολογοπούλου παρουσιάζει το ερωτηματολόγιο του ολιστικού κτηνίατρου, Dr. Pitcairn, στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε, ώστε να κάνετε ένα γρήγορο checkup στο κατοικίδιό σας. Σε πρώτο στάδιο, θα διαπιστώσετε εάν το ζωάκι σας έχει καλή υγεία. Αν όχι, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε, όπως προτείνει ο ολιστικός κτηνίατρος, στον γιατρό του, για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του.

1. Όταν πιάνετε το τρίχωμα, το νιώθετε λιπαρό; Το χρώμα του δέρματός του είναι λευκό-γκρι, που είναι το φυσιολογικό, ή μήπως είναι ροζ, ή κόκκινο με φλεγμονή; Μπορείτε να δείτε πιτυρίδα ανάμεσα στην τρίχα, ή πεθαμένο δέρμα ανάμεσα στις τρίχες;

2. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας κατά μήκος του τριχώματος με αντίθετη φορά από το τρίχωμα, και δείτε αν υπάρχουν μικρά μαύρα στίγματα. Πρόκειται για τις εκκρίσεις των ψύλλων.

3. Τώρα μυρίστε τα δάχτυλά σας. Αν μυρίζουν σαν ψαρίλα, ή σαν ταγγισμένο λάδι, είναι δείγμα κακής υγείας.

4. Εξετάστε τα μάτια και κοιτάξτε αν υπάρχει κάτι στις εσωτερικές γωνίες, κάποιας μορφής συσσωρευμένη μάζα. Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο, ώστε να δείτε το κάτω μέρος του. Μήπως είναι πολύ κόκκινο, ή ερεθισμένο;

5. Κοιτάξτε μέσα στα αυτιά. Μήπως βλέπετε πολύ κερί; Τα αυτιά μέσα, μήπως είναι πολύ λιπαρά; Μυρίστε τα δάχτυλά σας να δείτε αν έχουν ενοχλητική μυρωδιά.

6. Κοιτάξτε τα ούλα, μήπως έχουν μια κόκκινη γραμμή κατά μήκος της ρίζας των δοντιών. Για να δείτε τα πίσω δόντια, ανασηκώστε το πάνω χείλος και τραβήξτε τις άκρες του χείλους μέχρι πίσω – δεν χρειάζεται να ανοίξετε το στόμα τους.

7. Εξετάστε τα δόντια – και τα πίσω. Είναι λευκά στο χρώμα, ή μήπως έχουν μια καφέ επίστρωση; Είναι η μυρωδιά του στόματος εντάξει, ή μήπως υπάρχει δυσοσμία;

8. Τέλος, νιώστε τη ραχοκοκαλιά και περάστε τα δάχτυλά σας κατά μήκος. Μπορείτε να αισθανθείτε τα κόκκαλα να ξεχωρίζουν, ή μήπως υπάρχει στο κέντρο κόκκαλο που ξεχωρίζει; Αν απαντήσατε ναι, τότε ο σκύλος/γάτα σας είναι πολύ πιο αδύνατος/η από το κανονικό.

«Αν εξετάζετε συχνά τον σκύλο ή τη γάτα σας, θα έχετε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης της υγείας του και θα μπορείτε να κάνετε διορθωτικές κινήσεις. Δεν δημιουργούνται όλα τα προβλήματα υγείας μέσα σε μια ημέρα, όπως και δεν μπορούν να θεραπευτούν όλα σε μια ημέρα.

Σταδιακά, όμως, μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να επαναφέρετε την κατάσταση της υγείας τους σε ένα καλό επίπεδο», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου και διευκρινίζει: «η διατροφή αποτελεί, σαφώς, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αν όχι το σημαντικότερο, σε αυτή την προσπάθεια, αφού δομεί και τρέφει όλο τον οργανισμό και τον συντηρεί για όσα χρόνια ζει».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγή

  • Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats by Richard H. Pitcairn & Susan Hubble Pitcairn

Διαβάστε επίσης