Μην απορήσετε, εάν ο στειρωμένος σκυλάκος σας εξακολουθεί να εκδηλώνει ερωτική επιθυμία για το αντίθετο φύλο. Και μην εκπλαγείτε, εάν η στειρωμένη γατούλα σας παρουσιάζει συμπτώματα οίστρου. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

Εκείνες, όμως, που μένουν παγερά αδιάφορες για το αντίθετο φύλο, είναι οι θηλυκές σκυλίτσες.

«Μετά τη στείρωση των θηλυκών σκύλων, που τους αφαιρούνται οι ωοθήκες, οι σκυλίτσες δεν έχουν, ξανά, περίοδο. Άρα, δεν θέλουν να ζευγαρώσουν πια, γιατί οι γόνιμες μέρες, που είναι στο τέλος της περιόδου –και μόνο- έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οπότε, μετά τη στείρωση τους είναι αδιάφορο το ζευγάρωμα», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Όπως και οι θηλυκές γάτες μετά τη στείρωση, επειδή αφαιρούνται, επίσης, οι ωοθήκες από τον οργανισμό τους, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, δεν έρχονται σε οίστρο κατά την εποχική περίοδο του ζευγαρώματος. Και αυτό είναι το φυσιολογικό.

Αλλά μπορεί να παρατηρηθεί το εξής, σύμφωνα με την κτηνίατρο.

«Θηλυκές γάτες που στειρώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, άρα πέρασαν οίστρο, να είναι λίγο πιο ανήσυχες την περίοδο του ζευγαρώματος. Να τις βλέπουμε με τρίβονται στον ιδιοκτήτη τους, στους καναπέδες, να θέλουν περισσότερα χάδια, να είναι πιο μίζερες. Και αυτό είναι καθαρά θέμα συμπεριφοράς».

Η κα Μπαρδάνη αναφέρει, επίσης, ότι αν μια σκυλίτσα έχει περίοδο μετά τη στείρωση, ή αν μια γάτα έχει έντονα συμπτώματα οίστρου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει απομείνει ωοθηκικός ιστός μέσα στον οργανισμό της. Και αυτό δεν οφείλεται, απαραίτητα, σε λάθος χειρουργείου. Καμιά φορά ο ωοθηκικός ιστός μπορεί να υπάρξει και εκτός ωοθηκών, μέσα στην κοιλίτσα του ζώου. Οπότε, θα γίνει και πάλι επέμβαση, για να βγει ο ωοθηκικός ιστός που έχει απομείνει.

«Μετά τη στείρωση συνεχίζουν να μυρίζουν ως θηλυκά (σκύλοι – γάτες), οπότε ένας αρσενικός σκύλος, ή γάτος, αντίστοιχα, μπορεί να μυρίσει ότι είναι θηλυκές», εξηγεί η κα Μπαρδάνη.

Τα αρσενικά σκυλιά και γατιά

«Όσον αφορά τα αρσενικά ζώα, μετά τη στείρωση μειώνονται οι σεξουαλικές ορμόνες -ουσιαστικά της τεστοστερόνης– στο αίμα τους, οπότε χάνουν τη διάθεση τους να ζευγαρώσουν.

Μετά ένα μήνα σταματούν να είναι και γόνιμα, καθώς το σπέρμα δεν υπάρχει πια.

Παρόλα αυτά, τα αρσενικά σκυλιά ή γατιά που στειρώνονται, μπορεί να είναι ικανά να ζευγαρώσουν, απλώς δεν έχουν έντονη διάθεση», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Αναφέρει ότι πολλές φορές μπορούμε να δούμε, κυρίως, σκύλους που ζευγάρωσαν και στειρώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, να συναντούν σκυλίτσα με περίοδο και να διεγείρονται. Να ανεβαίνουν πάνω της για να γίνει η “σύζευξη”. Κι όλα αυτά επειδή, όπως είπαμε, είναι ικανοί, αλλά όχι γόνιμοι.

«Επίσης, οι σεξουαλικές ορμόνες έχουν να κάνουν και με τμήματα του εγκεφάλου. Οπότε, ένας στειρωμένος αρσενικός σκύλος, εάν μυρίσει μια θηλυκιά που να έχει περίοδο, μπορεί να θελήσει να ανέβει πάνω της και να γίνει η “σύζευξη”, αλλά δεν θα μείνει έγκυος η σκυλίτσα», λέει η κτηνίατρος.

Αντίθετα, τα αρσενικά γατιά δεν έχουν τέτοια διάθεση, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, αλλά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τη συμπεριφορά των μη στειρωμένων γατιών: να σηκώνουν την ουρίτσα τους και να ψεκάζουν για να αφήσουν καθαρά τη μυρωδιά τους. Και αυτό έχει να κάνει με την κυριαρχικότητα του χώρου.

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Τέλος, η κτηνίατρος αναφέρει: «Όσον αφορά τα αρσενικά σκυλιά, όταν είναι στειρωμένα, μυρίζουν λιγότερο τα επίπεδα των ορμονών τους, καθώς είναι μειωμένα. Τα μη στειρωμένα αρσενικά το αντιλαμβάνονται, και μπορεί να έχουν θέματα στις αγέλες. Να είναι λίγο πιο «υπό», από τα μη στειρωμένα.

Καθώς ζουν σε ομάδες, ο περισσότερο «άνδρας» σκύλος είναι ο αρχηγός. Και ο λιγότερο «άνδρας» σκύλος, μπορεί να είναι ο στειρωμένος σκύλος που δεν έχει φουλ τεστοστερόνη».

Διαβάστε επίσης