Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων/γατών νιώθουν άσχημα που το ζωάκι τους δεν έχει «σύντροφο» και θεωρούν ότι, έστω και για μία φορά, θα πρέπει να «γνωρίσουν τον έρωτα». Ωστόσο, το θέμα της ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ των σκύλων, αλλά και των γατών, δεν πρέπει να το εξανθρωπίζουμε.

Οι σκυλίτσες και οι γατούλες δεν αναζητούν τη συντροφιά του αντίθετου φύλου όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα θηλυκά σκυλιά έχουν περίοδο δύο φορές τον χρόνο, και μόνο τις γόνιμες ημέρες, δηλαδή προς το τέλος της έμμηνου ρήσης, έρχονται σε επαφή με το αρσενικό. Η γάτα έχει διαφορετική αναπαραγωγική δραστηριότητα. Δεν έχει περίοδο, είναι, δηλαδή, ένα εποχικά πολυ-οιστρικό ζώο. Για να έχει ωορρηξία, πρέπει να έρθει σε επαφή με το αρσενικό. Παρουσιάζει οίστρο δύο-τρεις φορές τον χρόνο.

Ο μόνος λόγος, λοιπόν, που τα ζώα έρχονται σε γενετήσια πράξη, είναι η αναπαραγωγή.

«Δεν έχουν ανάγκη την ερωτική πράξη, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου», εξηγεί η κτηνίατρος, κυρία Άννα Μπαρδάνη, και προσθέτει: «Βεβαίως και μπορεί μία σκυλίτσα να φλερτάρει κατά τις γόνιμες ημέρες, όμως δεν υπάρχει συναίσθημα κατά την ερωτική πράξη. Και, βεβαίως, μπορεί να επιλέξει μεταξύ 10 γαμπρών έναν, ή και κανέναν. Υπάρχει «χημεία» μεταξύ των ζώων. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο, σκυλίτσες μαμάδες να παρατούν τα κουτάβια τους, ειδικά εάν είναι η πρώτη τους φορά. Ακόμη, μετά την ηλικία των τριών – τεσσάρων μηνών τα αφήνουν για να ζήσουν τη ζωή τους. Αν κρατήσουμε τον γιο, όταν φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα μπορεί, κάλλιστα, να έρθει σε επαφή με τη μαμά του. Δεν τους συνδέουν οι δεσμοί συγγένειας».

Σύμφωνα με την κυρία Μπαρδάνη, είναι μύθος ότι οι σκύλοι πρέπει να γίνουν έστω και μία φορά «μάνα» ή «πατέρας», για την καλή τους υγεία, και μετά να τους στειρώσουμε.

Μάλιστα, εάν το αρσενικό πάει μία φορά με θηλυκό, θα θέλει να ξαναπάει. Και θα τρελαίνεται: δεν του περνάει, δεν ξεχνιέται, και επηρεάζει τη συμπεριφορά του. Πολλά αρσενικά σκυλιά το έχουν σκάσει από το σπίτι, γιατί έχουν μυρίσει σκυλίτσα που έχει περίοδο. Και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αίσθηση της όσφρησης του σκύλου είναι πιο δυνατή από την αντίστοιχη ανθρώπινη. Μπορεί να μυρίσει σε απόσταση 2χλμ. Στον αρσενικό σκύλο, λοιπόν, δεν προσφέρει κάτι στο γεννητικό του σύστημα το να πάει με σκυλίτσα. Μόνο ευχαρίστηση. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ο σκύλος μας να ζευγαρώσει έστω και μία φορά. Εμείς το βλέπουμε έτσι, συναισθηματικά.

Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα. Η έλλειψη συνουσίας δεν απειλεί την υγεία της. Η γάτα έχει δύο έως τρεις αναπαραγωγικούς κύκλους και γεννά από τέσσερα έως έξι μικρά.

Κατά την περίοδο αυτή οι θηλυκές γάτες παρουσιάζουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους: το σώμα τους παίρνει ειδικές στάσεις, νιαουρίζουν, τρίβονται στον κηδεμόνα τους και σε αντικείμενα. Ο οίστρος διαρκεί ένα μήνα, με διαστήματα ησυχίας. Τα αρσενικά, από την άλλη, ψεκάζουν ορμόνες που έχουν έντονη (ασύλληπτη) μυρωδιά.

Ένα ζήτημα που θέτει η κυρία Άννα Μπαρδάνη, είναι τα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια. «Πριν ζευγαρώσουμε το κατοικίδιό μας πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τα νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια. Τι θα απογίνουν. Γιατί μπορεί να έχουμε συνεννοηθεί για την υιοθεσία τους, όμως υπάρχει και η περίπτωση, οι μελλοντικοί κηδεμόνες να αλλάξουν γνώμη. Και να μείνουν στα αζήτητα. Μπορούμε να τα κρατήσουμε; Είναι ψυχές, και τους αξίζει ένα σπίτι. Όπως σε κάθε αδέσποτο πλάσμα», υπενθυμίζει η κτηνίατρος.