Το καράβι είναι συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές και τις μέρες της ανεμελιάς. Όλοι μας ανυπομονούμε να σαλπάρουμε. Αλλά για κάποιον μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστη η επιβίβαση στο πλοίο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον σκύλο μας. Επίσης, οι συνοδοί σκύλων έχουν κάποιες υποχρεώσεις όσο βρίσκονται εν πλω.

«Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων που κάνουν τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι, μπορεί να αμφιταλαντεύονται σχετικά με το αν θα πρέπει να πάρουν τον σκυλάκο τους μαζί στις διακοπές, ή όχι. Φυσικά, εκτός από το ότι οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν η γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου τους θα τους επιτρέψει να απολαύσουν τις διακοπές τους ή θα αποδειχτεί μπελάς, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η μεταφορά του σκύλου, ειδικά αν πρόκειται για πλοίο», εξηγεί ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, κ. Νίκος Καμπουράκης.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «αν αποφασίσουμε να πάρουμε μαζί τον σκύλο μας σε κάποιο ταξίδι, θα πρέπει να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις μεταφοράς του, για την εκάστοτε περίπτωση σκύλου, ψάχνοντας και διαβάζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς. Ένας σκύλος, για να ταξιδέψει με πλοίο, συχνά χρειάζεται δικό του εισιτήριο, αν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πλοίου. Το ιδανικότερο, όμως, είναι, ο σκύλος να βρίσκεται κοντά στους κηδεμόνες του, καθώς πρόκειται για μια αρκετά στρεσογόνα διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, όταν γίνει η κράτηση του εισιτηρίου, να δηλωθεί πως θα υπάρχει και η συνοδεία ενός σκύλου. Τόσο για το ταξίδι, όσο και για τις μέρες των διακοπών (παραλία, ξενοδοχείο, κ.λπ.), θα πρέπει να έχετε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, ενημερωμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του (εμβόλια, κωδικός microchip, αποπαρασιτώσεις κ.λπ). Είναι καλό, οι κηδεμόνες να γνωρίζουν πως, αν ο σκύλος τους βρίσκεται μαζί τους στο κατάστρωμα, απαγορεύεται να πάνε μαζί του σε εσωτερικό χώρο (καμπίνες, εστιατόρια του πλοίου κ.ά.), και είναι προτιμότερο το σκυλάκι να βρίσκεται σε κάποιο ειδικό κλουβί μεταφοράς δίπλα τους».

Συμβουλές για να μη δημιουργήσει ο σκύλος πρόβλημα στο ταξίδι

Και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», ο κ. Καμπουράκης δίνει χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε να μη βρεθείτε απροετοίμαστοι σε, τυχόν, δυσάρεστες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

«Για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες, ο σκύλος μας να δημιουργήσει προβλήματα σε εμάς, αλλά και στους άλλους επιβάτες του πλοίου, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε. Ξεκινώντας από το φαγητό και το νερό, ειδικά αν πρόκειται για πολύωρη διαδρομή, ο σκύλος μας είναι προτιμότερο να μην έχει φάει αρκετές ώρες πριν από το ταξίδι, ώστε να μην ανακατευτεί και κάνει εμετό. Μικρές ποσότητες νερού, σε συχνά διαστήματα, είναι καλύτερες από ένα μπολ γεμάτο νερό στο ταξίδι, καθώς ο σκυλάκος μπορεί να πιεί λαίμαργα, και αυτό να τον πειράξει. Εκτός από τα μπολ του φαγητού-νερού του σκύλου, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας φίμωτρο, σε περίπτωση που ζητηθεί, καθώς συχνά είναι υποχρεωτικό (είναι σημαντικό, ο σκύλος να είναι ήδη εξοικειωμένος με το φίμωτρο), κουβέρτα, χτένα, μαντηλάκια και σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, φαρμακείο σκύλου (με όλα τα απαραίτητα) και έναν ακόμη οδηγό και περιλαίμιο-σαμαράκι, για περίπτωση ανάγκης. Φυσικά, σε περίπτωση που το σκυλάκι θελήσει να κάνει την ανάγκη του, πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει σε ταξίδια έως 3-4 ωρών, οφείλετε να έχετε νερό και χαρτί για να καθαρίσετε.
Για τη μεταφορά του σκύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλουβί μεταφοράς-crate, ώστε ο σκύλος να βρίσκεται κοντά σας, ασφαλής και περιορισμένος στη ‘φωλιά’ του, μακριά από τις ενοχλήσεις των άλλων επιβατών του πλοίου, ή και άλλων σκύλων που ταξιδεύουν στο ίδιο καράβι.
Η ύπαρξη του κλουβιού μεταφοράς, με την προϋπόθεση πως ο σκύλος αρέσκεται να βρίσκεται μέσα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Γιατί αναπτύσσεται το αίσθημα της ασφάλειας, με αποτέλεσμα το κατοικίδιό σας να μη στρεσάρεται έντονα κατά την παραμονή του στο πλοίο, καθώς βρίσκεται σε έναν, ήδη, οικείο χώρο».

Προετοιμάστε τον σκύλο για το ταξίδι

Η εξοικείωση του σκύλου με το περιβάλλον του πλοίου είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στις συνθήκες του ταξιδιού, όπως διαβεβαιώνει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων.

«Μεγάλη σημασία θα παίξει και η εξοικείωση του σκύλου μας με όσα πρόκειται να συναντήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να μην τρομάξει με τα εκατοντάδες ερεθίσματα που δεν έχει ξανασυναντήσει.
Το στρες του σκύλου μας μπορεί να ξεκινήσει, ήδη, από τη στιγμή που πλησιάζουμε το λιμάνι, καθώς οι εκκωφαντικοί ήχοι που επικρατούν, ενδέχεται να τον τρομάξουν: άνθρωποι που σέρνουν βαλίτσες, υπάλληλοι του πλοίου που σφυρίζουν, ή φωνάζουν, κόρνες αυτοκινήτων/ φορτηγών και ήχοι των μηχανών, φωνές και πολυκοσμία.
Σε συνδυασμό με ένα νέο και άγνωστο περιβάλλον, με άσχημες μυρωδιές και έδαφος που τρέμει από τις δυνατές μηχανές του πλοίου, μπορεί να τρομοκρατήσουν τον σκύλο μας και να τον κάνουν να φοβηθεί, ή να αντιδράσει επιθετικά.
Για να είναι το ταξίδι του όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικό ως εμπειρία, μπορείτε να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας βάζοντας videos στο διαδίκτυο με τέτοιου είδους ήχους, σε χαμηλή ένταση, και σταδιακά να την αυξήσετε, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τον σκύλο σας όσο παραμένει ήρεμος.
Μπορείτε, ακόμη, να τον εξοικειώσετε και να τον κάνετε να αισθανθεί άνετα με το περιβάλλον του πλοίου, πηγαίνοντάς τον βόλτες, ή περνώντας χρόνο και ταΐζοντάς τον κοντά σε λιμάνια και σε άλλα πολυσύχναστα, θορυβώδη μέρη.
Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι καλύτερο να γίνει με την επίβλεψη και τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Προνοώντας για την κοινωνικοποίηση και την εξοικείωση του σκύλου σας με κόσμο, ζώα, επιφάνειες, ήχους και μέρη, αυξάνετε τις πιθανότητες, το ταξίδι στο πλοίο να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για εσάς και τον σκύλο σας, καθώς και για τους συνεπιβάτες σας στο πλοίο.
Για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις σκύλων που βιώνουν έντονο στρες σε θορυβώδη μέρη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ειδικά σκευάσματα για χαλάρωση και ηρεμία στο ταξίδι, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο».

O πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, κ. Νίκος Καμπουράκης

Ο κ. Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων και ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος της Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε). Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όποιο πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης