Πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου σας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές παρέα με το τετράποδο φιλαράκι σας, μην παραλείψετε να φροντίσετε για την ασφάλεια και την άνεσή του.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος έχει να μας δώσει μερικές πολύτιμες συμβουλές.

«Για μερικούς γονείς κατοικίδιων ζώων, ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο παύει να είναι διασκεδαστικό όταν τα τετράποδα μέλη της οικογένειας δεν το απολαμβάνουν. Μπορεί να γίνει πολύ αγχωτικό, τόσο για εσάς όσο και για τους μικρούς σας συντρόφους.

Με προσεκτική προετοιμασία, μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι για όλους.

Πώς θα εξασφαλίσετε την ασφάλεια του κατοικίδιου σας

Οδικό ταξίδι με το κατοικίδιο δεν σημαίνει, απλώς, την τοποθέτηση του ζώου στο πίσω κάθισμα – ειδικά εάν οδηγείτε σε μεγάλες αποστάσεις, ή σκοπεύετε να μείνετε μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κρατήστε τα κατοικίδιά σας ασφαλή σε καλά αεριζόμενο κλουβί. Διατίθεται μια ποικιλία από συρμάτινα κλουβάκια, από σκληρό πλαστικό, ή ακόμα και υφασμάτινα, μαλακά κλουβιά.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο, ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να στέκεται, να κάθεται, να ξαπλώνει και να μπορεί να γυρίζει μέσα σε αυτό.

Για τους πιο μεγαλόσωμους φίλους μας υπάρχει ειδικός εξοπλισμός αυτοκινήτου που συνδέεται με τη ζώνη ασφαλείας και προστατεύει το αγαπημένο μας τετράποδο.

Το πρόγραμμα ταξιδιού του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει να αρχίζει με ένα ελαφρύ γεύμα, τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από την αναχώρηση.

Μην ταΐζετε τον γούνινο φίλο σας σε ένα κινούμενο όχημα – ακόμα κι αν το ταξίδι σας είναι μακρινό.

Προσοχή!

Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας μόνο του σε σταθμευμένο όχημα.

Σε μια καυτή μέρα, ακόμη και με τα παράθυρα ανοιχτά, ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να γίνει φούρνος σε χρόνο – μηδέν, και να του προκαλέσει θερμοπληξία.

Σε κρύο καιρό, ένα αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει ως ψυγείο, και το ζώο να παγώσει μέχρι θανάτου.

Τι πρέπει να υπάρχει στο κιτ ταξιδιού του κατοικίδιου ζώου σας

Εκτός από ταξιδιωτικά χαρτιά, φαγητό, μπολ, λουρί, πλαστικές σακούλες, είδη περιποίησης, φάρμακα και κιτ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια, συσκευάστε ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μαξιλάρι, για να δώσετε στο κατοικίδιο ζώο σας μια αίσθηση οικειότητας.

Το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να διαθέτει μικροτσίπ για αναγνώριση και να φορά κολάρο με ετικέτα, η οποία θα αναγράφει τη διεύθυνση του σπιτιού σας.

Επιπλέον, μια προσωρινή ετικέτα ταξιδιού με το κινητό σας τηλέφωνο, τον αριθμό τηλεφώνου προορισμού και άλλα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας, είναι απαραίτητη.

Όταν οδηγείτε, μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας με το κεφάλι του έξω από το παράθυρο. Μπορεί να τραυματιστεί από αντικείμενα, είτε σταθερά, είτε αιωρούμενα.

Ταξίδι εκτός συνόρων

Αν ταξιδεύετε πέρα από τα σύνορα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο με τους εμβολιασμούς του κατοικιδίου σας για τη λύσσα, καθώς ορισμένες χώρες απαιτούν αυτήν την απόδειξη κατά την εισαγωγή του ζώου σε αυτή.

Όσον αφορά το νερό του αγαπημένου σας τετράποδου, θα πρέπει να είναι εμφιαλωμένο, ή νερό βρύσης αποθηκευμένο σε πλαστικά μπουκάλια.

Το πόσιμο νερό από μια περιοχή που δεν έχει συνηθίσει, θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην κοιλιά του κατοικιδίου σας.

Εάν ταξιδεύετε συχνά με το κατοικίδιο ζώο σας, ίσως θα ήταν καλό να προμηθευτείτε καουτσούκ επενδύσεις δαπέδων και αδιάβροχα καλύμματα καθισμάτων».

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Νάπολης Medeicina Veterinaria Federico II με βαθμό άριστα. Το κτηνιατρικό του κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις και, παράλληλα, αρθρογραφεί, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για ποικίλα θέματα.