Η κυρία Κουκουγιάννη παρουσίασε στοιχεία από πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον εμβολιασμό και τον ιό HPV. Η χρηματοδότηση έγινε το 2022 και επικεντρώθηκε κυρίως σε γονείς και συμμετείχαν συνολικά 1.006 άτομα με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Όπως ανέφερε, 6 στους 10 θεωρούσαν ότι η χρήση προφυλακτικού μας προφυλάσσει από τον ιό, ενώ 8 στους 10 πίστευαν λανθασμένα ότι θα «φανεί» με το τεστ ΠΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση, το 77,8% των συμμετεχόντων γνωρίζουν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όμως μόνο το ¼ του δείγματος γνωρίζει ότι ο HPV μεταδίδεται και με απλή δερματική επαφή, ενώ ένα υψηλό ποσοστό (40,7%) θεωρεί λανθασμένα ότι ο HPV μεταδίδεται με το αίμα.

Όσον αφορά τη μέθοδο αντισύλληψης, το 17,2 % ανέφερε ότι απευθύνεται σε γιατρό όταν έχουν πρόβλημα, ενώ θετικό είναι ότι η διενέργεια του τεστ ΠΑΠ γίνεται για το 73,6% κάθε χρόνο.

Για το εμβόλιο, το 75,9 καταλαβαίνει τα οφέλη και για τα δύο φύλα, ωστόσο το 42,2% δε γνώριζε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, για το 75,6% ο γιατρός δεν ενημέρωσε τους γονείς σχετικά με το εμβόλιο, ενώ το 81,2% δεν εχει εμβολιάσει ακόμα τα παιδιά τους.

Γιατί όμως ακόμα δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους;

Από τους γονείς που είτε δεν έχουν εμβολιάσει κανένα από τα παιδιά τους, είτε έχουν εμβολιάσει κάποιο/κάποια από τα παιδιά τους:

  • πάνω από τους μισούς (55,0%) ότι τα παιδιά τους δεν είναι ακόμα σε ηλικία να εμβολιαστούν, αλλά ότι σκοπεύουν να τα εμβολιάσουν όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία
  • ένας στους τέσσερις δεν ήξερε ότι έπρεπε να εμβολιάσει τα παιδιά του κατά του HPV
  • 38 συμμετέχοντες (6,5%) είπαν ότι ο παιδίατρος τους πρότεινε να μην το κάνουν στα αγόρια

Διαβάστε ακόμη:

Αθανάσιος Μίχος – Εμβόλιο HPV: Το λαμβάνουν οι μισοί από όσους το δικαιούνται

Κώστας Νταλούκας: Κομβικός ο ρόλος των παιδιάτρων στη διασφάλιση της συνέχειας του εμβολιαστικού προγράμματος

Θεόδωρος Αγοραστός – Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Για πρώτη φορά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει έναν καρκίνο