Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 υποτύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εκ των οποίων οι 30 είναι ογκογόνοι. Και παρ’ ότι σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με αυτούς τους ιούς κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ευτυχώς μόνο ένα ποσοστό θα νοσήσει με εμμένουσα με περίπου 5% των νεοπλασμάτων να οφείλονται σε ιούς HPV παγκοσμίως.

Το αίτιο γεννητικών κονδυλωμάτων είναι το πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με συχνές υποτροπές, ενώ η θεραπεία είναι δύσκολη και επώδυνη, ενώ προκαλεί συναισθηματικές – σεξουαλικές διαταραχές. Επίσης τα άτομα μπορεί να είναι μολυσματικά και μετά τη θεραπεία.

Οι ιοί HPV δεν διαχωρίζουν αγόρια και κορίτσια και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και στα δύο φύλλα. Να σημειώσουμε δε ότι υπάρχουν και μη σεξουαλικές οδοί μετάδοσης, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης είναι σε εφήβους & νεαρούς ενήλικες

Μάλιστα έχει γίνει ανίχνευση HPV λοίμωξης στο 51,1% μη σεξουαλικά ενεργών γυναικών και στο 28,6% μη σεξουαλικά ενεργών παιδιών στην Ελλάδα.

Μπορούμε να εξαλείψουμε την HPV-σχετιζόμενη νόσηση;

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έχουν υψηλό προφίλ ασφάλειας, ενώ είναι δυνατή η πρόσβαση σε εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού του Πληθυσμού. Τα εμβόλια χορήγηθηκαν για πρώτη φορά πριν από 16 χρόνια και έχουμε πάρα πολλά δεδομένα πλέον καθώς έχουν χορηγηθεί 300 εκατομμύρια δόσεις.

Έχουν δε αποτελεσματικότητα πάνω από 90% για κονδυλώματα και έχουν πετύχει μείωση 81-93% κυκλοφορίας ιών HPV, αλλά και αποτελεσματικότητα 70-90% για αποτροπή προκαρκινωματωδών βλαβών και νεοπλασμάτων μείωση ανάγκης βιοψιών σε γυναίκες μετά από τεστ Παπανικολάου (95-97%)

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων από 2022 γίνεται εμβολιασμός για HPV και στα αγόρια και συστήνεται και για τα δύο φύλλα στην ηλικία 9-11 ετών. Αν καθυστερήσει, μπορεί να γίνει αναπλήρωση μέχρι 18 ετών.

Επίσης αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών μέχρι 31.12.23 και επιτυγχάνεται μέγιστο όφελος πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Εν κατακλείδι οι ιοί HPV συνδέονται με συχνά αλλά και με σοβαρά νοσήματα και τα εμβόλια για τους ιούς HPV είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Εντυπωσιακά αποτελέσματα όπου εφαρμόσθηκε συστηματικός HPV εμβολιασμός σε κορίτσια και αγόρια για τα κονδυλώματα

Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό νεαρών γυναικών και αγοριών στη χώρα μας που λαμβάνουν το όφελος των HPV εμβολίων και φτάνουν μόλις στο 50% εκείνων που το δικαιούνται.

Διαβάστε ακόμη:

Κώστας Νταλούκας: Κομβικός ο ρόλος των παιδιάτρων στη διασφάλιση της συνέχειας του εμβολιαστικού προγράμματος

Θεόδωρος Αγοραστός – Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Για πρώτη φορά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει έναν καρκίνο

Ελευθέριος Θηραίος: Ψηφιακά εργαλεία – Πολύτιμα στις πολιτικές εμβολιασμού