«Ο παιδίατρος έχει κομβικό ρόλο στον εμβολιασμό. Οι γονείς εμπιστεύονται τον παιδίατρο και είναι ο συγκεκριμένος γιατρός εκείνος που κρατά στα χέρια τα εμβόλια και έχει μπροστά του παιδιά, γονείς, αλλά και παππούδες και γιαγιάδες, που μπορούν άμεσα να εμβολιάσουν. Επομένως, όταν αναφερόμαστε στην επιτυχία του εμβολιασμού και στην επιτυχία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, την κύρια ευθύνη έχουν οι παιδίατροι» είπε ο κ. Νταλούκας και συνέχισε παραθέτοντας τις προτάσεις της Ομοσπονδίας:

1. Είναι γνωστό και μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και το χαμηλό εμβολιαστικό επίπεδο εμβολιασμού έναντι της νόσου στους ενήλικες, παρά τη σύσταση για τον εμβολιασμό ενηλίκων ανά δεκαετία για το νόσημα αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2004-2020 για τον κοκκύτη, καταγράφηκε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 394 παιδιά, απόπ τα οποία τα 332 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Βάσει των διεθνών συστάσεων, και θέλοντας να προστατεύσουμε την υγεία ιδίως των νεογέννητων, προτείνουμε να μας δοθεί δυνατότητα συνταγογράφησης και εμβολιασμού στα μέλη της οικογένειας, γονείς και αδέλφια και παππούδες-γιαγιάδες, έναντι διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη και γρίπης. Θα προχωρούμε κανονικά στην καταχώρισή τους και θα συμβάλλουμε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και της προστασίας των ενηλίκων έναντι αυτών των σοβαρών νοσημάτων. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως κανείς γονιός δεν πηγαίνει αυτοβούλως για αυτόν τον εμβολιασμό, εμείς όμως μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό.

2. Ζητούμε να αυξηθεί το όριο ηλικίας των ατόμων που μπορούμε να εξετάζουμε στην ΠΦΥ από τα 16 στα 18 χρόνια. Από την αύξηση του ορίου θα υπάρξει σημαντικό όφελος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός αριθμός ανηλίκων σε αυτή τη διετία δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό ή καθυστερεί να εμβολιαστεί. Πιστεύουμε ότι η αυτή η ηλικιακή ομάδα εμπιστεύεται τον παιδίατρο και θέλει να συνεχίσει να τον έχει ως γιατρό αναφοράς μέχρι τα 18 χρόνια. Μέσω αυτής της αλλαγής που προτείνουμε θα αναπληρωθούν οι δόσεις που λείπουν και θα συμβάλλουμε στο καλύτερο εμβολιαστικό επίπεδο των ατόμων αυτής της ομάδας πληθυσμού και φυσικά στην καλύτερη πρόληψή τους.

3. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να αναπληρώσουμε τα εμβολιαστικά κενά που μοιραία ανέκυψαν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, και στον εμβολιασμό έναντι του HPV, ζητάμε να καταργηθεί η διάταξη που αναφέρει ότι αποζημιώνεται η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 15-18 ετών μόνο ως το τέλος του 2023. Θεωρούμε ότι είναι άδικο για τα παιδιά αυτά να ισχύσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχουν παιδιά, κυρίως αγόρια, ανεμβολίαστα για την υπόλοιπη ζωή τους με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνική και οικονομική επίπτωση μιας πιθανής μόλυνσης και νόσησης και φυσικά για τη δική τους υγεία.

4. Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές καταγραφές, εντοπίσαμε ότι υπάρχουν αδυναμίες, κυρίως όσον αφορά το ηλεκτρονικό βιβλιάριο των παιδιών. Η ηλεκτρονική μορφή του δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του φυσικού βιβλιαρίου, ενώ η δαιδαλώδης διαδικασία της εισαγωγής των δεδομένων, έχει δείξει ότι κανείς παιδίατρος δεν έχει τόσο χρόνο να διαθέσει για να το συμπληρώσει, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτει γραμματεία. Έχουμε προτείνει επανειλημμένως στο υπουργείο τη διόρθωση των εφαρμογών αυτών, το ζητάμε για μια ακόμη φορά. Ζητάμε τη συνεργασία ώστε να γίνει μια εφαρμογή φιλική προς τους χρήστες, ειδάλλως φοβούμαστε ότι θα εξελιχθεί σε μία άχρηστη εφαρμογή.

5. Για τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού, είμαστε περήφανοι για ό,τι επιτύχαμε. Εμβολιάσαμε παιδιά και ενήλικες με εμβολιασμούς κατ’ οίκον, και συμβάλαμε στη θωράκιση του πληθυσμού. Τώρα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την αναπλήρωση των δόσεων για τον ιό HPV. To υπουργείο Υγείας πρέπει να κάνει καμπάνιες ενημέρωσης και να δημιουργήσει ειδικό ιστότοπο για την αξία των εμβολίων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πολιτική στην υγεία πρέπει να είναι συνεργατική και να αφουγκράζεται τους παιδιάτρους που βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά, που αποτελούν κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη:

Θεόδωρος Αγοραστός – Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Για πρώτη φορά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει έναν καρκίνο

Ελευθέριος Θηραίος: Ψηφιακά εργαλεία – Πολύτιμα στις πολιτικές εμβολιασμού

Γεώργιος Χρούσος: Αρνητισμός και Διστακτικότητα: Δύο αγκάθια του καθολικού εμβολιασμού