Οποιοδήποτε είδος κίνησης που κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά από το κανονικό – είτε αυτό λέγεται έντονο περπάτημα, χορός ή ποδηλασία – μπορεί να ωφελήσει την καρδιακή υγεία. Πολλοί άνθρωποι, όμως, δεν αντιλαμβάνονται ότι και οι στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του σώματος μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

«Στο παρελθόν, οι δυνατοί μύες θεωρούνταν επωφελείς από την σκοπιά της λειτουργικότητας, όπως, για παράδειγμα, να έχει κανείς τη δύναμη να κουβαλήσει τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή να κάνει πιο εύκολα τις δουλειές του σπιτιού», αναφέρει ο Δρ. I-Min Lee, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ο οποίος μελετά το ρόλο της σωματικής άσκησης στην πρόληψη παθήσεων. Τα οφέλη αυτά, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Μύες εναντίον λίπους
Στην εποχή μας, το ενδιαφέρον των επιστημόνων επικεντρώνονται περισσότερο στο να εξετάσουν το πώς η αυξημένη μυϊκή μάζα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Σημειώνεται ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσικά λόγω ηλικίας και στους περισσότερους ανθρώπους αντικαθίσταται από λίπος. Οι ασκήσεις αύξησης της μυϊκής μάζας μπορούν έτσι να αντισταθμίσουν αυτή τη φυσική τάση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης να ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου έως και κατά 15% (το ρυθμό με τον οποίο το σώμα κάνει καύσεις). Αν ισχύει αυτό, ένας άνθρωπος θα καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν κάθεται ή κοιμάται. Μία μελέτη, μάλιστα, βρήκε ότι υγιείς άνδρες που έκαναν 20 λεπτά την ημέρα προπόνηση με βάρη είχαν μικρότερη από την σχετική με την ηλικία αύξηση κοιλιακού λίπους (που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία) σε σύγκριση με όσους αφιέρωναν τον ίδιο χρόνο σε αεροβικές ασκήσεις. Επιπλέον, ο μυϊκός ιστός είναι πιο ενεργός μεταβολικά, βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Γινόμαστε πιο δυνατοί
Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με λάστιχα αντίστασης, μικρά βάρη ή μηχανικό εξοπλισμό για βάρη. Αν δεν θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστήριο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα σετ ιμάντων αντίστασης, οι οποίοι δεν έχουν βάρος αλλά ούτε και μεγάλο κόστος και χρησιμεύουν σε σχεδόν όλα τα είδη προπόνησης ενδυνάμωσης των μυών.

Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης προπόνησης περιλαμβάνει όλες τις μυϊκές ομάδες: πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια. Το καλύτερο είμαι να συμβουλευτείτε ένα γυμναστεί για να σας δείξει διαφορετικές ασκήσεις με τα λάστιχα αντίστασης, αλλά μπορείτε όπως και να έχει να ξεκινήσετε με μερικές απλές ασκήσεις που ήδη γνωρίζετε. Πριν από κάθε προπόνηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ικανοποιητικό ζέσταμα.

Δείτε επίσης

Οι ασκήσεις που αδυνατίζουν και βελτιώνουν τη διάθεση

Το γρήγορο workout που μας αρέσει και μας γυμνάζει

Κάψτε το λίπος τώρα με αυτές τις 5 ασκήσεις!