*Γράφει η Άντα Στυλιανίδου, δασκάλα γιόγκα

Αισθάνεστε αδυναμία και ληθαργική διάθεση; Νιώθετε μελαγχολία; Δοκιμάστε αυτή τη σύντομη πρακτική και θα νιώσετε καλύτερα! Το ανθρώπινο σώμα λατρεύει την κίνηση, τη διάταση και την ενδυνάμωση. Οι θέσεις γιόγκα που σας προτείνουμε σήμερα είναι σχεδιασμένες να απομακρύνουν τις εντάσεις και τα μυϊκά μπλοκαρίσματα και να σας χαρίσουν ενέργεια και ευεξία!

Ροή πολεμιστή

Ξεκινάμε από όρθια θέση με τα πέλματα να εφάπτονται καλά στο έδαφος. Μακρύνετε το στέρνο προς τα πάνω και μαλακώστε τα μπροστινά πλευρά. Χαλαρώστε τους ώμους και αφήστε τα χέρια ελεύθερα δίπλα στο σώμα.

Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια ψηλά, κοιτάξτε ψηλά και ανασηκώστε το στέρνο.

Εκπνεύστε και διπλώστε τον κορμό προς τα πόδια. Ανασηκώστε τις επιγονατίδες καθώς διατείνετε την πλάτη προς το έδαφος.

Εισπνεύστε και τεντώστε το ένα πόδι πίσω κρατώντας τα ακροδάχτυλα στο έδαφος. Πιέστε το μπροστινό πέλμα στη γη και εισπνεύστε για να σηκώσετε τον κορμό σε προβολή. Διατηρείστε το πίσω πίσω ελαφρώς λυγισμένο και ανασηκώστε τα μπροστινά κόκαλα της λεκάνης προς τον αφαλό.

Εκπνεύστε και στείλτε και το μπροστινό πόδι πίσω σε ένα ανάποδο V (στη θέση του κάτω σκύλου). Πιέστε έντονα τα δάχτυλα των χεριών και τις παλάμες στο έδαφος και διατείνετε τη σπονδυλική στήλη με τη λεκάνη προς το ταβάνι. Στείλτε τις φτέρνες προς τη γη και αν είναι εύκολο τεντώστε τα πόδια.

Εισπνεύστε να φέρετε το ένα πόδι μπροστά κι εκπνεύστε για να φέρετε και το άλλο.

Εισπνεύστε για να σηκωθείτε και να επιστρέψετε στην αρχική όρθια θέση. Επαναλάβετε αυτή τη σειρά και από το άλλο πόδι.

Καρέκλα σε Στροφή

Από όρθια θέση λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε τα μαζί. Ενώστε τις παλάμες μπροστά από την καρδιά. Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα παραμένουν μαζί. Εισπνεύστε και με την εκπνοή στρίψτε προς τα δεξιά. Παραμείνετε 5 αναπνοές και επιστρέψτε στο κέντρο για να στρίψετε από την άλλη πλευρά.

Τρίτος Πολεμιστής

Ξεκινήστε από όρθια θέση και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα. Μεταφέρετε το βάρος στο ένα πέλμα. Τεντώστε το άλλο πόδι και ανεβάστε το παράλληλα με το έδαφος. Ισορροπήστε κατεβάζοντας και τον κορμό στην ίδια ευθεία με το πίσω πόδι.

Sumo Squat

Ανοίξτε τα πόδια στο διπλάσιο της λεκάνης με τα γόνατα να κατευθύνονται πάνω από το δεύτερο δάχτυλο του πέλματος. Κρατήστε σταθερό τον κορμό και ενώστε παλάμες στο κέντρο της καρδιάς.

Εισπνεύστε και τεντώστε τα χέρια ενωμένα πάνω από το κεφάλι. Εκπνεύστε και ανοίξτε τα χέρια ακουμπώντας τις παλάμες στα γόνατα. Επαναλάβετε 5 φορές συνδυάζοντας την κίνηση με την αναπνοή.

Shoulder Opener

Κρατώντας μια ζώνη στο άνοιγμα των ώμων ανεβάστε τα χέρια στην εισπνοή μέχρι να νιώσετε τις ωμοπλάτες να κατεβαίνουν και εκπνεύστε για να τα κατεβάσετε. Μετά την τρίτη επανάληψη αφήστε τη ζώνη και σηκώστε το ένα χέρι ψηλά. Λυγίστε τον αγκώνα και δοκιμάστε να πιάσετε το άλλο χέρι που θα λυγίσετε πίσω από την πλάτη. Εάν δε φτάνουν τα χέρια χρησιμοποιείστε τη ζώνη. Κρατήστε μέχρι 5 αναπνοές και αλλάξτε χέρια.

Γέφυρα

Ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τα πέλματα κοντά στους γλουτούς. Στην εκπνοή σηκώστε τη λεκάνη ψηλά και πιέστε τις φτέρνες στο έδαφος. Μείνετε για 5-10 αναπνοές. Όταν επιστρέψετε στο πάτωμα αγκαλιάστε τα γόνατα και μείνετε λίγο να ανακουφίσετε τη μέση.

Κοιλιακή αναπνοή για χαλάρωση και ηρεμία

Στην ύπτια θέση ενώστε τα πέλματα και τοποθετήστε τη μια παλάμη στην κοιλιά και την άλλη στην καρδιά. Εισπνεύστε και γεμίστε το 1/3 των πνευμόνων, κρατήστε για 2 χρόνους. Εισπνεύστε και γεμίστε τα 2/3 των πνευμόνων, κρατήστε για 2 χρόνους. Εισπνεύστε ξανά μέχρι να γεμίσει όλη η περιοχή των πνευμόνων, κρατήστε για 2 χρόνους. Εκπνεύστε αφήνοντας τον αέρα να βγαίνει σταδιακά και αργά. Πάρτε μερικές ήρεμες αναπνοές και ξεκινήστε ξανά. Επαναλάβετε όσο το έχετε ανάγκη μέχρι να αισθανθείτε ηρεμία και χαλάρωση. Μείνετε για λίγα λεπτά σε απόλυτη ακινησία και καλλιεργήστε την επίγνωση γύρω από το σώμα σας. Παρατηρήστε σιγά σιγά τα σημεία του σώματος μετακινώντας την προσοχή από το ένα στο άλλο. Ξεκινήστε από τα πέλματα και ανεβείτε μέχρι το κεφάλι. Όταν αισθανθείτε έτοιμοι, μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες της ημέρας.

Δείτε το βίντεο των ασκήσεων

Η Άντα Στυλιανίδου είναι απόφοιτη δασκάλα του YogaWorks στην Αθήνα με δασκάλα και μέντορα την Άννα Ζώρζου και του School of Santhi στην Ινδία. Κατέχει πιστοποίηση διδασκαλίας 200 ωρών από το Yoga Alliance. Διδάσκει Vinyasa Flow, Hatha, Yin Yoga and Prenatal στην Αθήνα και συνεργάζεται με στούντιο γιόγκα και health clubs. Αποστολή της είναι να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλους να εξασκηθούν στη γιόγκα, καθώς πιστεύει στα οφέλη αυτής της πρακτικής και στη θεραπευτική τους ιδιότητα σε σώμα και νου. Εκτός από τη γιόγκα που αγαπάει και ακολουθεί, λατρεύει να περνάει χρόνο με τα δυο της παιδιά και την οικογένειά της, όπως επίσης και να βρίσκεται στη φύση για περπάτημα ή ποδήλατο. Η Άντα είναι ιδιοκτήτρια του The Loft Studio στη Νέα Πεντέλη, www.theloftstudio.gr. Μπορείτε ακόμη, να την ακολουθήσετε στο @yogawithadda.