Η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία φαίνεται να δρα προληπτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Οι ειδικοί παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα ηλικίας 45-65 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι αφιέρωναν τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα σε άσκηση, παρουσίαζαν μικρότερη συγκέντρωση της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο: μίας ουσίας που, μαζί με την πρωτεΐνη tau, σχετίζεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες διατήρησαν καλύτερα τον όγκο σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Η άσκηση «σύμμαχος» στην πρόληψη της άνοιας -και όχι μόνο

«Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία ως στρατηγική πρόληψης για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Eider Arenaza-Urquijo. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα Δρ. Müge Akıncı, «ακόμη και περιορισμένη άσκηση φαίνεται να ενισχύει τον φλοιό της μέσης κροταφικής περιοχής, συγκριτικά με καθιστικούς ανθρώπους – κάτι που δείχνει ότι κάθε ποσότητα κίνησης μετράει».

Η καθιστική ζωή, που σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και πρόωρη θνησιμότητα, παραμένει σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία.

Τι έδειξε η μελέτη – Η άσκηση «αλλάζει» τον εγκέφαλο;

Κατά τη διάρκεια τετραετούς παρακολούθησης 337 ενηλίκων, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Εθνικού Συστήματος της Αγγλίας παρουσίασαν σαφώς μικρότερη συσσώρευση αμυλοειδούς. Οι θετικές αλλαγές ήταν πιο έντονες στους συμμετέχοντες που ξεκίνησαν τη φυσική δραστηριότητα μετά από περίοδο αδράνειας. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, ενώ το 13% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ αποδίδεται σε φυσική αδράνεια.

Η Δρ. Sarah-Naomi James, νευροεπιδημιολόγος στο University College του Λονδίνου, σημείωσε ότι τα ευρήματα συμφωνούν με την υπάρχουσα γνώση: «Η αδράνεια επηρεάζει δυσμενώς τον εγκέφαλο, όμως ακόμα και η καθυστερημένη ένταξη στην άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια». Από την πλευρά της, η Δρ. Lucy Devendra, επικεφαλής της έρευνας στη φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer’s Society, συμπλήρωσε πώς «η αλλαγή συμπεριφοράς δεν εγγυάται πρόληψη αλλά αξίζει, λόγω των συνολικών οφελών στην υγεία, από τη διάθεση έως τον ύπνο και την κινητικότητα».

Τι (δεν) ενδείκνυται για την πρόληψη της άνοιας

Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet έδειξε ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις Αλτσχάιμερ μπορούν να προληφθούν με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, ο περιορισμός του περιβαλλοντικού θορύβου και η θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης από την ηλικία των 40 ετών και άνω.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, με περίπου 982.000 πάσχοντες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Alzheimer’s Research UK, οι θάνατοι από άνοια έφτασαν τους 74.261 το 2022 -καθιστώντας την κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η σωματική αδράνεια οδηγεί σε περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, συγκαταλεγόμενη στις 10 κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και αναπηρίας.

Για να παραμείνουν υγιείς, οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να προσπαθούν να είναι δραστήριοι και να ακολουθούν μία από τις εξής επιλογές:

  1. 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας (όπως ποδηλασία ή γρήγορο περπάτημα) ανά εβδομάδα, σε συνδυασμό με δύο τουλάχιστον συνεδρίες ολικής μυϊκής ενδυνάμωσης.
  2. 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης (όπως τρέξιμο ή τένις) εβδομαδιαίως, επίσης με ασκήσεις ολικής ενδυνάμωσης 2 φορές τουλάχιστον.
  3. Εβδομαδιαίος συνδυασμός μέτριας και έντονης άσκησης, όπως 60 λεπτά τρέξιμο και 30 λεπτά περπάτημα, μαζί με ασκήσεις ολικής ενδυνάμωσης 2 φορές τουλάχιστον.

Ένας πρακτικός κανόνας είναι ότι 1 λεπτό έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 2 λεπτά μέτριας, όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: H αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη φθορά του νου

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο θαυματουργός καφές που μειώνει τον κίνδυνο νόσου – Δεν είναι ο ελληνικός

Νόσος Αλτσχάιμερ: To σημείο του σώματος που προειδοποιεί πριν χάσουμε το μυαλό μας