Τα γαστρεντερικά προβλήματα συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Ανάμεσα στις πιθανές ευεργετικές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων έρχεται να προστεθεί και η γιόγκα, μια ακολουθία ασκήσεων, που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά ωφέλιμες για την κινητικότητα και τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με την δρ. Jill Deutsch, διευθύντρια του Προγράμματος Λειτουργικών Γαστρεντερικών Διαταραχών του Yale και δασκάλα γιόγκα, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μια συνεδρία γιόγκα μπορεί να κινητοποιήσει ένα αργό πεπτικό σύστημα: Μπορεί να τονώσει αποτελεσματικά τα πεπτικά όργανα, να ενισχύσει τους σχετικούς μύες και να προκαλέσει χαλάρωση – όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης.

Επιπλέον, οι στάσεις της γιόγκα που ενισχύουν τους μύες του πυελικού εδάφους παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου. Η αδυναμία αυτών των μυών, που συχνά προκαλείται από παράγοντες όπως ο τοκετός, ο τραυματισμός ή η αδράνεια, μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στις κινήσεις του εντέρου.

Οι κινήσεις της γιόγκα, ιδίως εκείνες που περιλαμβάνουν συστροφή και κάμψη της κοιλιάς, μπορούν να διεγείρουν τη δραστηριότητα στην περιοχή του πεπτικού συστήματος. Οι ενέργειες αυτές προωθούν την κινητικότητα του εντέρου, ασκώντας ήπια πίεση και συμπίεση στο στομάχι και το παχύ έντερο.

Η ενσωμάτωση ασκήσεων αναπνοής στη γιόγκα βοηθά επίσης την πέψη, ρυθμίζοντας την κίνηση του διαφράγματος. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την κοιλιακή δυσφορία, την επείγουσα ανάγκη και το φούσκωμα, όπως σημειώνουν ειδικοί από το τμήμα Πεπτικής και Ηπατικής Υγείας του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν.

Σε αυτά, η Kelly Turner, δασκάλα γιόγκα, προσθέτει τη αδιαμφισβήτητη σύνδεση εντέρου – εγκεφάλου, τονίζοντας ότι η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου. εστίαση της γιόγκα στη χαλάρωση και την ενσυνειδητότητα διευκολύνει αυτή τη σύνδεση, οδηγώντας σε θετικές αλλαγές στην πέψη.

Η δρ. Deutsch, από την πλευρά της, τονίζει τη σημασία της τακτικής εξάσκησης για βέλτιστα αποτελέσματα, διευκρινίζοντας ότι μικρότερες και πιο συχνές προπονήσεις είναι καλύτερες από μια μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά λιγότερο τακτική προπόνηση.

Ακολουθούν οκτώ στάσεις γιόγκα που συνιστώνται από τους ειδικούς για την ενίσχυση της πέψης:

  • Στάση Cat – Cow: Αυτή η δυναμική κίνηση περιλαμβάνει την εναλλαγή ανάμεσα σε μια κυρτή και μια καμπυλωτή στάση της σπονδυλικής στήλης ενώ στέκεστε, με τα χέρια και τα γόνατα να ακουμπούν στο πάτωμα, διεγείροντας τη ροή του αίματος στην πλάτη και την κοιλιά.

Photo: Shutterstock

Photo: Shutterstock

  • Reclined Twist: Ξαπλώνοντας στο πάτωμα και περιστρέφοντας τον κορμό, κρατώντας ταυτόχρονα το άνω μέρος της πλάτης σταθερό, αυτή η στάση ασκεί πίεση στα πεπτικά όργανα, βοηθώντας στην κίνηση των αποβλήτων.

Photo: Shutterstock

  • Squat Pose (Malasana): Με τα πόδια ανοιγμένα περισσότερο από την ευθεία των ώμων, τα γόνατα λυγισμένα και τη λεκάνη σταθεροποιημένη στο πάτωμα, αυτή η στάση προκαλεί βαθιά διάταση στα πόδια και τη βουβωνική χώρα, ενώ ενεργοποιεί τους μύες του πυελικού εδάφους.

Photo: Shutterstock

  • Seated twist: Αυτή η στάση γίνεται σε καθιστή θέση, με τα πόδια σταυρωμένα και περιστρέφοντας τη σπονδυλική στήλη προς το πλάι και τεντώνοντας το κάτω μέρος της πλάτης, διεγείροντας την πέψη μέσω της συστροφής.

Photo: Shutterstock

  • Half lord of the fishes pose: Στρίβοντας τον κορμό ενώ κάθεστε, αυτή η στάση πιέζει ελαφρώς την κοιλιά, απελευθερώνοντας την ένταση από τον πυρήνα και το πεπτικό σύστημα.

Photo: iStock

  • Knees to chest (Apanasana): Ξαπλώνοντας ανάσκελα και τραβώντας τα γόνατα στο στήθος συμπιέζεται απαλά το στομάχι και το παχύ έντερο, βοηθώντας στην απελευθέρωση των αερίων και του φουσκώματος.

Photo: Shutterstock

  • Child’s pose (Balasana): Αυτή η επανορθωτική στάση, ξεκινώντας από τα γόνατα και διπλώνοντας τον κορμό πάνω από τα πόδια, βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και στην απελευθέρωση της έντασης στο πυελικό έδαφος.

Photo: Shutterstock

  • Happy Baby Pose: Ξαπλώνοντας ανάσκελα και κρατώντας τα πόδια, ενώ τα γόνατα είναι ανοιχτά, ενεργοποιείται το πυελικό έδαφος, προκαλώντας ένα εσωτερικό μασάζ, που προσφέρει ανακούφιση από αέρια και φούσκωμα.

Photo: Shutterstock

Η ενσωμάτωση αυτών των στάσεων γιόγκα στη ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις πεπτικές ενοχλήσεις και να προάγει τη συνολική υγεία του εντέρου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε λίγη ανακούφιση από το πεπτικό σύστημα, δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις της γιόγκα. Το έντερό σας θα σας ευχαριστεί γι’ αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν – Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Έντερο: Τι να κάνουμε κάθε βράδυ για να είναι υγιές – Τέσσερις γιατροί δίνουν 7 πολύτιμες συμβουλές

Πέντε πράγματα που κάνει ένας γαστρεντερολόγος κάθε πρωί για το καλό του εντέρου