Κάθε βράδυ, πέφτουμε για ύπνο με μια σκέψη: Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δημιουργούμε ένα νοητό σχεδιάγραμμα, από το τι ώρα θα ξυπνήσουμε, ποιες υποχρεώσεις θα «χωρέσουμε» στην αυριανή μέρα, με ποια σειρά και τι ώρα θα τελειώσει η πολυάσχολη ημέρα μας. Σχεδιάζουμε κάθε υποχρέωση, κάθε κίνηση με ακρίβεια και λεπτομέρεια. Οραματιζόμαστε την ημέρα λεπτό προς λεπτό.

Κι ενώ πιστεύουμε ότι έχουμε υπολογίσει τα πάντα, υπάρχει κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί: Το απρόοπτο. Το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει αν όλα πάνε καλά. Το απρόοπτο, όμως, έρχεται ξαφνικά και ανατρέπει τα σχέδιά μας. Ένα απρόσμενο γεγονός, ένα ατύχημα, μια αδιαθεσία είναι μόνο μερικά απ’ όσα μπορούν να συμβούν, αλλάζοντας ξαφνικά τα σχέδιά μας. Κι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, απορροφά πολύτιμη ενέργεια, στερώντας τη απ’ όσα είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε.

Ένα τέτοιο γεγονός είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), μια χρόνια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συνοδεύεται, τις περισσότερες φορές, από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και αλλαγές στη συχνότητα και τη σύσταση των κενώσεων. Όπως είναι φυσικό, τα συμπτώματα αυτά προκαλούν έντονη δυσφορία στους πάσχοντες, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Αναπόφευκτα, η σωματική δυσφορία αποτυπώνεται και στην ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται, τελικά, ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων, που επιδρούν βαθιά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η καθημερινότητα, όμως, δεν «επιτρέπει» αδυναμίες, ούτε καθυστερήσεις. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επιδίδονται σε ένα «κυνήγι» ανακάλυψης αποτελεσματικών λύσεων, ικανών να ανακουφίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα και να τους δώσουν πίσω την «καλοκουρδισμένη» καθημερινότητά τους.

Οι περισσότεροι αναζητούν μια δραστική λύση και πιθανώς θα ανατρέξουν στο κοντινότερο φαρμακείο, ψάχνοντας για την ιδανική επιλογή, που θα προσφέρει άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Είναι γνωστό, όμως, πως κάθε φάρμακο έχει τις παρενέργειές του. Είναι επίσης γνωστό ότι οι άνθρωποι είχαν βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους πολύ πριν από την εμφάνιση οποιουδήποτε φαρμάκου. Γιατί, τελικά, το μεγαλύτερο και καλύτερο φαρμακείο είναι η ίδια η φύση. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Υπάρχει ένα φυσικό στοιχείο ικανό να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου; Έχει προνοήσει η φύση να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Πλήθος σχετικών μελετών δίνει καταφατική απάντηση, δείχνοντας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Τη μαστίχα Χίου. Όλα δείχνουν πως η ρητίνη του μαστιχόδεντρου, ένα φυσικό προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά συστατικά και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Αυτό το ευεργετικό συστατικό εμπεριέχεται σε μια ποικιλία προϊόντων και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μία, όμως, είναι η πιο εύκολη και η πιο υγιεινή λύση: Το Mastiqua, ένα φυσικό ανθρακούχο νερό, με βάση το μαστιχόνερο.

Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνει νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 55 ενήλικες ασθενείς με ΣΕΕ από την Αττική, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες:

  • στην ομάδα χαμηλής δόσης μαστιχόνερου (ΟΜΧΔ),
  • στην ομάδα ελέγχου χαμηλής δόσης (ΟΕΧΔ),
  • στην ομάδα υψηλής δόσης μαστιχόνερου (ΟΜΥΔ) και
  • στην ομάδα ελέγχου υψηλής δόσης (ΟΕΥΔ).

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες πρόσληψης μαστιχόνερου (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ) έλαβαν ειδικά ροφήματα 600 mL την ημέρα για 3 μήνες, εμπλουτισμένα με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες στις ομάδες ελέγχου (ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ) έλαβαν τις ίδιες ποσότητες εικονικών ροφημάτων, που δεν περιείχαν μαστιχόνερο, αλλά είχαν τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, γεύση, άρωμα, κ.λπ.). Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν στην αρχή και το τέλος της μελέτης ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, ενώ λήφθηκαν και δείγματα αίματος. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με μια αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των ροφημάτων από τους συμμετέχοντες.

Η έρευνα παρατήρησε σημαντική μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ (π.χ. κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, δυσαρέσκεια με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος), αλλά και βελτίωση σε διάφορες παραμέτρους της ποιότητας ζωής των ασθενών (π.χ. δυσφορία, καθημερινές δραστηριότητες, εικόνα σώματος, ανησυχία για την υγεία, αποφυγή τροφής, κοινωνικές σχέσεις, σεξουαλική υγεία) στις δύο ομάδες παρέμβασης (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ), ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις δύο ομάδες ελέγχου (ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ). Σε ό,τι αφορά σε κλασικούς βιοχημικούς δείκτες (σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, κ.λπ.), καμία ομάδα δεν σημείωσε σημαντικές αλλαγές, παρατηρήθηκε ωστόσο μια τάση βελτίωσης σε κάποιους εξειδικευμένους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες μόνο στις ομάδες παρέμβασης (ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ). Σημαντικό ήταν και το γεγονός τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ροφημάτων (γεύση, επίγευση, άρωμα, υφή) έδειξαν να ικανοποιούν το σύνολο των συμμετεχόντων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν πιθανό να συνεχίσουν να τα καταναλώνουν, αλλά και να τα συστήσουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Είναι, λοιπόν, και επιστημονικά πιστοποιημένο ότι ένα τόσο υγιεινό, αλλά και γευστικό φυσικό συστατικό, όπως το μαστιχόνερο που εμπεριέχεται στο Mastiqua μπορεί να προσφέρει τη λύση που αναζητούν όσοι «παλεύουν» με τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, χωρίς τις περιττές και ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων.

Το Mastiqua είναι όλα σε ένα: Παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενυδάτωση, μέσα από ένα ρόφημα πλούσιο σε γεύση και μεθυστικά αρώματα. Η γεύση του Mastiqua το καθιστά πιο ελκυστικό προς κατανάλωση σε σύγκριση με το απλό νερό, έτσι μπορείτε να ενυδατωθείτε με ένα πραγματικά νόστιμο ρόφημα. Παράλληλα, το ανθρακικό χαρίζει μια απολαυστική διάσταση, που παραπέμπει στα αγαπημένα μας αναψυκτικά, χωρίς ωστόσο τις βλαπτικές ιδιότητές τους. Έτσι, υγεία, ενυδάτωση, γεύση, όλα συνδυάζονται σε ένα μόνο ρόφημα.

Κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια γεμάτη και απαιτητική ημέρα, εάν ταλαιπωρείται από έντονη δυσφορία. Ένα ποτήρι Mastiqua μπορεί να απορροφήσει τα δυσάρεστα συμπτώματα και να χαρίσει μια συνολική αίσθηση ευεξίας. Έτσι, θα μπορέσετε τελικά να ανταποκριθείτε σήμερα στο πρόγραμμα που δημιουργήσατε χθες.