Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που ευνοεί την καθιστική καθημερινότητα όλο και περισσότερο, έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών οσφυαλγίας, κατάσταση που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα και τη ρουτίνα τους.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Orthopaedic Research, δείχνει ότι οι στάσεις σώματος, οι ασκήσεις αναπνοής και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας της γιόγκα μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με οσφυαλγία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί στρατολόγησαν μια ομάδα γυναικών, αποτελούμενη από 10 γυναίκες με χρόνια οσφυαλγία και 11 χωρίς το πρόβλημα. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γιόγκα συνολικής διάρκειας 4 εβδομάδων, αποτελούμενο από 8 συνεδρίες. Η πρώτη συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε κλινική, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου.

Η δοκιμασία έδειξε ότι οι γυναίκες με χρόνια οσφυαλγία παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ένταση του πόνου. Ειδικότερα, όπως αξιολογήθηκε μέσω μιας 10βάθμιας οπτικής αναλογικής κλίμακας, ο μέσος πόνος στην αρχή της μελέτης υπολογίστηκε στο 6,80, ενώ μετά τις συνεδρίες μειώθηκε σε 3,30. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη ένας παράγοντας που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη και ονομάζεται φαινόμενο κάμψης – χαλάρωσης, το οποίο συχνά απουσιάζει ή διαταράσσεται σε άτομα με οσφυαλγία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι από 5,12 που ήταν στην αρχή έφτασε στο 9,49 μετά τις συνεδρίες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη νευρομυϊκή απόκριση κατά την κάμψη του κορμού και την αντίληψη του πόνου σε άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

«Είναι ενδιαφέρον να αναδείξουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γιόγκα στη διαχείριση αυτής της χρόνιας ενόχλησης», δήλωσε ο ερευνητής και καθηγητής Alessandro de Sire, MD, από το Πανεπιστήμιο Catanzaro Magna Graecia και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Renato Dulbecco, προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα στη διαχείριση της πάθησης.

Διαβάστε ακόμη:

Μέση: Γιατί πονάει περισσότερο όσο μεγαλώνουμε – Τι να κάνουμε

Ξυπνάτε με πιασμένη μέση; Πέντε κινήσεις που ανακουφίζουν πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι

Οξύς πόνος στη μέση: Τα φάρμακα που προσφέρουν άμεση ανακούφιση