Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Ακούγοντας τη λέξη «πυγμαχία», οι εικόνες στο μυαλό είναι συγκεκριμένες: σπασμένα δόντια, «ανοιγμένες» μύτες και ένα σωρό τέτοιες εικόνες στο κεφάλι μου. Αλλά όταν τελικά αποφάσισα και βρήκα το θάρρος να πάρω την πρώτη μου γεύση από πυγμαχία, έμεινα έκπληκτη.

Προπόνηση δυνατή και με έναν τόνο διασκέδασης για άμεση βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Άνθρωποι με μεγάλη γοητεία (με γάντια), η μουσική δυνατή – μια αίσθηση τρομερά δυναμική. Περιττό να πω ότι «κόλλησα» αμέσως με την προπόνηση και τον δάσκαλο μου. Έτσι, εάν αισθάνεστε διστακτικά για την «μπουνιά» με γάντια, διαβάστε παρακάτω πριν πάρετε την πρώτη σας γεύση πυγμαχίας.

1. Δεν χρειάζεται να γρονθοκοπήσετε κανέναν (αν δεν θέλετε)

Δεν είναι όλα τα μαθήματα πυγμαχίας ίδια, δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα πυγμαχία με ένα πραγματικό ανθρώπινο ον. Υπάρχουν πολλά στούντιο πυγμαχίας όπου θα προπονηθείτε με ένα συνδυασμό σκιαμαχίας ασκήσεων όπως burpees, σχοινάκι, κάμψεις και ασκήσεις σε σάκο. Σκεφτείτε τι αναζητάτε στην προπόνηση σας πριν εγγραφείτε. Ψάχνετε για ένα νέο, διασκεδαστικό τρόπο για να γυμναστείτε; Ψάξτε για μια τάξη που ενσωματώνει και άλλες ασκήσεις φυσικής κατάστασης με την τεχνική της πυγμαχίας. Επιλέξτε τάξεις που θα επικεντρωθούν σε γροθιές, κλωτσιές, αμυντικές κινήσεις και ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.

2. Αγοράστε τα σωστά εργαλεία.

Δεν χρειάζεται να δώσετε μια περιουσία για την αγορά εξοπλισμού, αλλά μερικά πράγματα αξίζει να είναι ποιοτικά, όταν πρόκειται για την πυγμαχία. Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστείτε μπατάζ για να προστατέψετε τους καρπούς και τις αρθρώσεις σας. Οι επίδεσμοι αυτοί προσφέρουν προσαρμοσμένη εφαρμογή για όλα τα μεγέθη χεριού ενώ προστατεύουν τα οστά του χεριού, τις αρθρώσεις και τον καρπό σας για μία ξέγνοιαστη προπόνηση.

Τα γάντια είναι πιο συμπαγές αξεσουάρ για να κουμπώσουν γύρω από τους καρπούς, ενώ κρύβουν στο εσωτερικό τους αφρώδες προστατευτικό υλικό τριών στρώσεων που απορροφάει με ασφάλεια τα χτυπήματα και προστατεύει πολύ καλά τα χέρια σας. Οπότε ελέγξτε το σωστό νούμερο με την βοήθεια του προπονητή σας.

Όσο για τα παπούτσια, πάρτε υποστηρικτικά παπούτσια εκπαίδευσης που θα σας βοηθήσουν να μετακινήσετε και να περιστρέφεστε με ευκολία σε όλη την τάξη. Εάν αρχίσετε να συμμετέχετε περισσότερο στο άθλημα, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι παπούτσια πυγμαχίας, τα οποία είναι ελαφριά και παρέχουν καλή υποστήριξη στους αστραγάλους.

3. Μην αγχώνεστε με τις ορολογίες.

Τεχνικά υπάρχουν μόνο τέσσερα χτυπήματα. Τα βασικά χτυπήματα στην πυγμαχία είναι τέσσερα: Hook (Χουκ), Uppercut (Άπερκατ), Cross (Κρος) και Direct (Ντιρέκτ).

Χτυπάτε κοντινά κροσέ και uppercut αλλά μακρινά direct. Στο κροσέ και το uppercut πρέπει να πλησιάσεις τον αντίπαλο για να είναι αποδοτικά, ενώ τα direct μπορούν να κρατήσουν τον άλλο σε απόσταση. Οπότε είναι καλό να το ξέρεις για να οργανώσεις τις κινήσεις σου. Όσο πιο άνετα θα είσαστε με τις γροθιές, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ενσωματώσετε την άμυνα στα combos σας.

Και θυμηθείτε ότι η πυγμαχία είναι ένα άθλημα που χρειάζεται χρόνο για να μάθετε. Πηγαίνετε με ανοιχτό μυαλό και προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε αν δεν πιάσετε αμέσως τα πάντα. Το μποξ είναι μια δια βίου ικανότητα και αυτό είναι το όμορφο κομμάτι του.

4. Η πυγμαχία δεν είναι απλώς ένα άθλημα, είναι μια «κοινότητα»

Με τον ίδιο τρόπο που οι δρομείς κάνουν νεύμα καθώς περνούν ο ένας τον άλλον στο πάρκο ή στον δρόμο έτσι και στο μποξ υπάρχει ένας σιωπηλός δεσμός που συνδέει όλους εκείνους τους εν δυνάμει πυγμάχους.

Τα ομαδικά μαθήματα πυγμαχίας έχουν πάρει κάτι που ήταν κάποτε τρομακτικό και απλησίαστο και το μεταμόρφωσαν σε μια προπόνηση που είναι οικεία και διασκεδαστική. Εάν αισθάνεστε άγχος για τα πρώτα μαθήματα ζητήστε από έναν φίλο να έρθει μαζί σας – υπάρχει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μαζί με άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται για το ίδιο πράγμα.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822