Κέρδος για τη γνωστική υγεία -πέραν της σωματικής- θα αποφέρει στα άτομα με σύνδρομο Down η ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Τα ευρήματα έδειξαν βελτίωση στην ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών και την προσοχή μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

Περίπου ένα στα 1.000 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο Down ή τρισωμία 21, τη συχνότερη χρωμοσωμική διαταραχή που συνοδεύεται από νοητική αναπηρία και καθυστέρηση στην ανάπτυξη κινητικών και λεκτικών δεξιοτήτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 83 ενήλικες, 40 γυναίκες και 43 άνδρες, ηλικίας 18-48 ετών από δέκα χώρες, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για οκτώ εβδομάδες. Είχαν διακριθεί σε τέσσερις ομάδες: μια ομάδα περπατούσε τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά τη φορά, μια δεύτερη συμμετείχε ακολουθούσε ένα ασκήσεων γνωστικής λειτουργίας, μια τρίτη ομάδα έκανε συνδυαστικά σωματικές και γνωστικές ασκήσεις και η τέταρτη ομάδα καμιά δραστηριότητα από τις παραπάνω. Στην αρχή και το τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σωματικές και γνωστικές αξιολογήσεις.

Η θετική επίδραση των οκτώ εβδομάδων άσκησης στη φυσική κατάσταση φάνηκε από τη σημαντική αύξηση της συνολικής απόστασης που διανύθηκε σε μια δοκιμασία περπατήματος έξι λεπτών. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν μέσα από τεστ σημαντική μείωση στα λάθη και αύξηση στις σωστές απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας γνωστικής δραστηριότητας, τόσο στην ομάδα σωματικής άσκησης όσο και στην ομάδα συνδυασμού σωματικής και γνωστικής άσκησης. Σε άλλο τεστ που μετρά την ταχύτητα και την ακρίβεια στη λήψη αποφάσεων, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στην ομάδα άσκησης, στην ομάδα γνωστικής εκπαίδευσης και στην ομάδα με τις συνδυαστικές δραστηριότητες.

Ενώ το περπάτημα είναι συχνά μια υποσυνείδητη δραστηριότητα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ενεργοποίηση των νευρικών οδών μέσω της διαδικασίας του περπατήματος οδηγεί στη γνωστική ανάπτυξη, καθώς απαιτεί από τα άτομα με σύνδρομο Down να γίνουν πιο προσεκτικά και να δώσουν προσοχή στη δραστηριότητα που έχουν να κάνουν.

Ο Δρ Dan Gordon, αναπληρωτής καθηγητής στη Φυσιολογία Καρδιοαναπνευστικής Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «τα ευρήματα έχουν δυνητικά τεράστιο αντίκτυπο για την κοινότητα των ανθρώπων με σύνδρομο Down, ιδιαίτερα λόγω του ότι το περπάτημα είναι μια ελεύθερη δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η βελτιωμένη γνωστική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κοινωνική ένταξη και ποιότητα ζωής, κάτι που είναι σημαντικό».

Διαβάστε επίσης:

Συγγενείς και γενετικές παθήσεις: Ποιες (δεν) θα καλύψει το ασφαλιστήριο του παιδιού

Έλληνες γενετιστές ανακάλυψαν νέο μοριακό μηχανισμό στο σύνδρομο Down

Περπάτημα: Το στυλ με τα περισσότερα οφέλη – Καίει πολλές θερμίδες, ενδυναμώνει και νικά το άγχος