Αν νομίζετε ότι η σχέση ενός ανθρώπου με την άσκηση επηρεάζεται μόνο από τις συνήθειες που έχει αποκτήσει ως παιδί ή την καθημερινότητα που διαμορφώνει ως ενήλικας, οι ειδικοί έρχονται τώρα να προσθέσουν για τις γυναίκες έναν ακόμη, σωματικό παράγοντα: Το μέγεθος του στήθους! Έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Reconstructive Surgery (JPRAS Open) υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο στήθος τείνουν να ασκούνται λιγότερο συχνά, αλλά και να αποφεύγουν την άσκηση υψηλής έντασης. Παράλληλα, παρόμοια ερευνητικά ευρήματα παρατηρούν πολύ βελτιωμένη συμμετοχή των γυναικών σε δραστηριότητες σωματικής άσκησης μετά από χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους.

Στην έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Flinders, με την υποστήριξη του Parkrun UK Research Board, ενός οργανισμού που προωθεί εκδηλώσεις τρεξίματος και πεζοπορίας 5 χιλιομέτρων σε όλο τον κόσμο, πήραν μέρος 2.000 γυναίκες όλων των ηλικιών και διαφορετικών επιπέδων φυσικής κατάστασης, από την Αυστραλία, την Αγγλία και τη Νότιο Αφρική.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, οι απαντήσεις του οποίου αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες με μεγάλους μαστούς πιστεύουν ότι μια επέμβαση μείωσης στήθους θα βελτίωνε την απόδοση και τη συμμετοχή τους στην άσκηση. Επιπροσθέτως, 56 συμμετέχουσες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης μαστών ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. «Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέγεθος του στήθους επηρεάζει τις συνήθειες άσκησης, καθώς και ότι η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους μεταβάλλει την προθυμία τους για άσκηση», σχολίασε η επικεφαλής συντάκτρια, δρ. Claire Baxter από το Ιατρικό Κέντρο Flinders.

Εξετάζοντας, επιπροσθέτως, τα επίπεδα ικανοποίησης από το μέγεθος του στηθόδεσμου, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που προκαλεί μάλλον έκπληξη: Η μελέτη BREAST-Q ανέδειξε ότι οι γυναίκες που φορούσαν μέγεθος στηθόδεσμου AA, A, B και C ήταν πιο ικανοποιημένες από εκείνες που χρησιμοποιούσαν DD, E, F. G και H ή μεγαλύτερο. Τέλος, η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή και η ευτυχία παρουσίασαν ισχυρό συσχετισμό με το μέγεθος του στηθόδεσμου, με τα μεγάλα σουτιέν και συνδέονται εκ νέου με χαμηλότερη ικανοποίηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εν λόγω έρευνα ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη για πιο προσιτές ή ακόμη και δημόσια χρηματοδοτούμενες χειρουργικές επεμβάσεις μείωσης στήθους, ενώ παράλληλα προωθεί τη σημασία της τακτικής άσκησης για το βάρος, αλλά και την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιακή νόσος.

Διαβάστε ακόμη:

Μείωση στήθους: Πότε καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας

Έρευνα: Το «πλούσιο» στήθος στις γυναίκες… αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Αυτές οι γυναίκες νιώθουν πολύ πιο άνετα με το σώμα τους