Η άσκηση θωρακίζει το μυαλό και εγγυάται καλύτερη γνωστική λειτουργία στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα δε με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο GeroScienceαρκούν τρεις μόλις μήνες ήπιας άσκησης επί τρεις φορές την εβδομάδα για να εξασφαλιστούν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης αναδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της μέτριας έως υψηλής έντασης αερόβιας άσκησης επί μεγαλύτερων όμως χρονικών διαστημάτων (6 έως 12 μήνες) στην εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου -η οποία ελέγχεται από τον προμετωπιαίο φλοιό-, τα ευρήματα ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία έρχονται να καθησυχάσουν όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν επί μακρόν μια ρουτίνα σωματικής άσκησης.

Έχοντας ως βάση πορίσματα από προηγούμενες έρευνες που είχαν διεξαχθεί από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Τσουκούμπα και του Έρβαϊν της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και σύντομες προπονήσεις ήπιας άσκησης όπως το περπάτημα και η γιόγκα μπορούσαν να διεγείρουν τον εγκέφαλο και να βελτιώσουν προσωρινά τις γνωστικές επιδόσεις, οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να φωτίσουν εμπλεκόμενους μηχανισμούς.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιή άτομα ηλικίας 55-78 ετών, τα οποία διακρίθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μία ομάδα προπόνησης χαμηλής έντασης σε ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες (ομάδα άσκησης) και μια ομάδα που απλώς διατήρησε την κανονική καθημερινή της ρουτίνα (ομάδα ελέγχου).

Για την αξιολόγηση της εκτελεστικής λειτουργίας και της δραστηριότητας του προμετωπιαίου φλοιού κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ερευνητές αξιοποίησαν αντίστοιχα τη δοκιμασία Stroop, ένα τεστ που ανιχνεύει την επιλεκτική συγκέντρωση σε μια πληροφορία με ταυτόχρονο αποκλεισμό άλλων ερεθισμάτων που πιθανώς παρεμβάλλουν, και τη μέθοδο της Λειτουργικής Φασματοσκοπίας Εγγύς Υπέρυθρου (fNIRS), μια μέθοδο απεικόνισης που επιτρέπει τον μη επεμβατικό ποσοτικό προσδιορισμό και υπολογισμό της οξυγόνωσης του ανθρώπινου ιστού. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι η ομάδα άσκησης κατέγραψε σημαντική βελτίωση στην εκτελεστική λειτουργία συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, με τα οφέλη της ήπιας άσκησης να αποδεικνύονται εντονότερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες, 68-78 ετών δηλαδή.

Αναφορικά με τον υποκείμενο μηχανισμό του εγκεφάλου πίσω από τη θετική επίδραση, χαρακτηρίστηκε από αποτελεσματική ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού, η εκτελεστική δηλαδή λειτουργία ήταν υψηλή ενώ η εγκεφαλική ενεργοποίηση ήταν σχετικά χαμηλή.

Η άσκηση λίγων μόνο μηνών, καταλήγουν οι ερευνητές, αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο για την προστασία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία, ενισχύοντας τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την άσκηση γιόγκα κάθε μέρα

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα