Έναν εύκολο τρόπο για να εισαγάγουν τη σωματική άσκηση στη ζωή τους όσοι βιώνουν μυαλγίες και αδυναμία από τη λήψη στατινών προτείνουν ερευνητές που συνεργάζονται με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. Αν και η ανεπιθύμητη ενέργεια από τη φαρμακευτική θεραπεία εκλογής για τη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου αφορά μόλις το 10% όσων την λαμβάνουν, η ένταση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες τους αποθαρρύνει από την ενασχόληση με την πολλαπλώς ωφέλιμη γυμναστική.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiologyτο μυστικό για σωματική δραστηριότητα χωρίς μυϊκούς τραυματισμούς, πόνο και κόπωση παρά τη λήψη στατινών, κρύβεται στην ένταση.

Οι προπονήσεις που «καίνε» τους μυς

Η σωματική δραστηριότητα -και δη συνδυαστικά με τη λήψη στατινών- αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Παρ’ όλα αυτά και μέσα από σωρεία επιστημονικών ευρημάτων, ορισμένοι τύποι άσκησης έχουν αποδειχθεί ακατάλληλοι για όσους βρίσκονται υπό αγωγή με στατίνες. Ειδικότερα, η έντονη άσκηση έχει συσχετιστεί με επιδείνωση της μυϊκής καταπόνησης και των τραυματισμών με συνέπειες τον περιορισμό της γυμναστικής ή τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Στην προκείμενη μελέτη εντούτοις, αντικείμενο αποτέλεσε η λιγότερο διερευνηθείσα περίπτωση της άσκησης μέτριας έντασης και η σχέση της με τους μυϊκούς τραυματισμούς σε λήπτες στατίνης με ή χωρίς παρενέργειες, καθώς και με μια ομάδα ελέγχου που δεν λάμβανε το φάρμακο. Για τον προσδιορισμό του συμπτωματικού πληθυσμού, η επιστημονική ομάδα συνεκτίμησε την παρουσία, τον εντοπισμό και την έναρξη των μυϊκών εκδηλώσεων (κράμπες, πόνος και/ή αδυναμία) βάσει του κλινικού δείκτη μυϊκών συμπτωμάτων σχετιζόμενων με τις στατίνες καθώς και τα επίπεδα του συνένζυμου Q10 (ή CoQ10), καθώς μειωμένη συγκέντρωσή του έχει συσχετιστεί με προδιάθεση για μυϊκό τραυματισμό.

Όλοι οι συμμετέχοντες περπάτησαν ξεχωριστά 18.6, 24.8 ή 31 μίλια την ημέρα με ρυθμό που επέλεξαν οι ίδιοι για τέσσερις διαδοχικές ημέρες συνολικά. Τα άτομα από την ομάδα των στατινών λάμβαναν το φάρμακο για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ της διαδικασίας αποκλείστηκαν όσοι έπασχαν από διαβήτη, υπο- ή υπερθυρεοειδισμό, γνωστές κληρονομικές βλάβες των σκελετικών μυών, οποιαδήποτε άλλη ασθένεια που είναι γνωστό ότι προκαλεί μυϊκά συμπτώματα ή όσους λάμβαναν συμπλήρωμα CoQ10.

Η απλή αλλά σωτήρια λύση

Κατά την έναρξη του πειράματος, μεταξύ των τριών ομάδων δεν διαπιστώθηκαν διαφορές ως προς τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή βιταμίνης D3 -χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με μυοπάθειες σχετιζόμενες με στατίνες και άρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μυϊκά συμπτώματα. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι στατίνες δεν επιδείνωναν τους μυϊκούς τραυματισμούς ή τις μυϊκές εκδηλώσεις μετά από άσκηση μέτριας έντασης.

«Αν και οι βαθμολογίες στις μετρήσεις μυϊκού πόνου και κόπωσης ήταν υψηλότερες στους συμπτωματικούς λήπτες στατίνης κατά την έναρξη της μελέτης, η αύξηση των μυϊκών συμπτωμάτων μετά την άσκηση ήταν κοινή μεταξύ των ομάδων» σχολίασε η Neeltje Allard, MD, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια από το Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη άσκηση μέτριας έντασης είναι ασφαλής για άτομα που λαμβάνουν στατίνες.

Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα δεν έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων CoQ10 και των δεικτών μυϊκής βλάβης ή κόπωσης κατά την έναρξη ή μετά την άσκηση.

Διαβάστε επίσης:

Οι στατίνες «κουράζουν» το ήπαρ και θέλουν κόψιμο – Και άλλοι 9 μύθοι για την χοληστερόλη

Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

Υψηλή χοληστερόλη: Το νέο φάρμακο που την καταπολεμά