Παρότι επικρατεί η άποψη ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν ασκούνται και δεν είναι υγιείς, αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές. Μπορεί κάποιος να έχει λίγα κιλά παραπάνω, αλλά να είναι γυμνασμένος. Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνουμε, η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για την υγεία μας συγκριτικά με τις αυξημένες ποσότητες λίπους.

Όσοι άνθρωποι σκέφτονται να ξεκινήσουν γυμναστική καλό είναι να μην έχουν ως βασικό κίνητρο την απώλεια βάρους. Ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά, οφέλη από την άσκηση υπάρχουν πάντα.

Ας δούμε λοιπόν πέντε οφέλη που μπορούν να αντληθούν από την άσκηση βελτιώνοντας την υγεία μας, χωρίς να δίνεται σημασία στο σωματικό βάρος.

Βελτίωση της καρδιαναπνευστικής ικανότητας

Η καρδιαναπνευστική φυσική κατάσταση αφορά το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μπορείτε να τρέξετε χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε, ή πόσες σκάλες μπορείτε να ανεβείτε χωρίς να «μείνετε από ανάσες». Η ικανότητα να τρέχετε περισσότερο ή να ανεβαίνετε περισσότερες σκάλες σημαίνει πως έχετε καλύτερη καρδιαναπνευστική φυσική κατάσταση, η οποία φυσικά δε μπορεί να βελτιωθεί μόνο με απώλεια βάρους.

Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να μειώνει την ένταση με την οποία ασκείστε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η άσκησή σας είναι λιγότερο αποτελεσματική. Να θυμάστε ακόμη ότι η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι ή ο χορός είναι σημαντική για την κινητικότητα, τη λειτουργία των αρθρώσεων και τη διατήρηση της μυικής μάζας όσο μεγαλώνουμε.

Μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

H γυμναστική συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξαρτήτως σωματικού λίπους, ακόμα και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει τη ροή του αίματος στο σώμα και μειώνει τη φλεγμονή, ακόμα και στους ανθρώπους με υψηλό ΔΜΣ.

Μείωση του «κακού» λίπους

Η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί ενέργεια. Αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας ως λίπος, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να «καεί» καθώς για την καύση του είναι απαραίτητο πολύ περισσότερο οξυγόνο συγκριτικά με άλλα «καύσιμα» όπως η γλυκόζη.

Η τακτική άσκηση αυξάνει την ικανότητα το σώματός μας να χρησιμοποιεί το λίπος ως «πηγή καυσίμου», δαπανώντας παράλληλα περισσότερη ενέργεια σε καθεστώς ανάπαυσης.

Οφέλη στην ψυχική υγεία

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ανεξάρτητα με το σωματικό τους βάρος, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και συναισθηματικών προβλημάτων.

Υπεύθυνη σε αυτό είναι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και η αυξημένη απελευθέρωση ενδορφινών που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι βοηθώντας να μετριαστεί η ανταπόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.

Η αρχή είναι συνήθως το δυσκολότερο κομμάτι, αλλά όταν αυτή γίνει και η άσκηση εκτελεστεί τότε τα οφέλη στην ψυχική υγεία αρχίζουν να εμφανίζονται.

Πρόληψη της αύξησης του βάρους

Παρότι η άσκηση μπορεί να μη μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους, είναι όμως ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να αποφύγουμε την επάνοδο των κιλών που έχουμε χάσει.

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην μυική ενδυνάμωση, την ενίσχυση της αντοχής και την θωράκιση της υγείας.