Το περπάτημα βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα, από την αύξηση της ενεργητικότητας και τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την αγχόλυση και την τόνωση της δημιουργικότητας.

#Ευτυχία

Είτε έχετε απλώς μια δύσκολη μέρα είτε μια δύσκολη ζωή, μια βόλτα με ζωηρό ρυθμό – ειδικά σε εξωτερικούς χώρους – μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν κατά μέσο όρο 150′ μέτριας άσκησης (γκόλφ, τένις, αερόμπικ, κολύμπι ή χορό) ή 200 λεπτά περπάτημα κάθε εβδομάδα, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ενεργητικότητας, καλύτερη συναισθηματική υγεία, λιγότερο στρες και πιο πλούσια κοινωνική ζωή κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης μετά από τρία χρόνια.

#Δημιουργικότητα

Έχετε στερέψει από ιδέες; Δοκιμάστε να κάνετε ένα γρήγορο περίπατο στο τετράγωνο και η έμπνευση δεν θα αργήσει να έρθει. Έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε ότι το περπάτημα τονώνει τη δημιουργικότητα έως και κατά 60%.

#Γερά πνευμόνια

Εάν υποφέρετε από άσθμα σχετιζόμενο με την άσκηση δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τις προπονήσεις. Αρκεί να βρείτε τη σωστή άσκηση στις κατάλληλες συνθήκες. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας συστήνει το περπάτημα μαζί με το κολύμπι, το γκολφ και την ποδηλασία αναψυχής ως λιγότερο ερεθιστικές για τους πνεύμονες ασκήσεις. Σε γενικές γραμμές ασκηθείτε σε ζεστό καιρό κάνοντας ήπια προγράμματα.

#Καλύτερο μεταβολικό προφίλ

Αυξημένη πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο καθώς και λίπος στην περιφέρεια της μέσης: πρόκειται για τον επικίνδυνο συνδυασμό του μεταβολικού συνδρόμου. Η λύση είναι απλή και δεν είναι καινούρια: άσκηση. Μείωση κατά 29% στην πιθανότητα εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου σημειώθηκε με περπάτημα άνω της μίας ώρας καθημερινά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

# Περισσότερα χρόνια ζωής

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Τότε περπατήστε. Το κλειδί εδώ είναι η ταχύτητα βάδισης. Όσο πιο ζωηρός ο ρυθμός βάδισης τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια της ζωής σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Διαβάστε ακόμη

Περπάτημα: Πότε είναι αποτελεσματικό αγχολυτικό και πότε μας στρεσάρει

Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να αδυνατίσουμε

Nordic walking: Το περπάτημα που ρίχνει την πίεση και δυναμώνει την καρδιά