Αν θέλετε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας με έναν τρόπο ευχάριστο που θα προάγει την κοινωνικότητα, θα σας φέρνει σε επαφή με τη φύση χωρίς να απαιτεί ιστορικό πρωταθλητισμού, τότε το σκανδιναβικό περπάτημα (Nordic walking) θα σας προσφέρει αυτό ακριβώς που αναζητάτε. Πρόκειται για μια ενισχυμένη μορφή άσκησης βαδίσματος με χρήση μπατόν (ειδικά μπαστούνια) για την καλύτερη ενεργοποίηση όλου του σώματος, το οποίο εξασφαλίζει επτά σημαντικά οφέλη για την υγεία.

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτες, με το σκανδιναβικό περπάτημα καίγονται έως και 45% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το συμβατικό. Η υπεροχή του οφείλεται σε έναν συνδυασμό μηχανισμών που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση περισσότερων μυών (στήθος, χέρια, ώμοι, κοιλιακοί και άλλοι βασικοί μύες, πόδια). Επιπλέον, τα μπατόν δίνουν μια ώθηση προς τα μπρος, επιταχύνοντας το βάδισμα και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό.

2. Δυναμώνει μύες και οστά

Tο σκανδιναβικό περπάτημα ενεργοποιεί πάνω από το 90% των μυών, χαρίζοντας γράμμωση στα πόδια, τα χέρια και σύσφιξη στον κορμό, ενώ η αντίσταση από τη χρήση των μπατόν συμβάλλει στη δύναμη και υγεία των οστών. Το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας το έχει συστήσει ως επισήμως το σκανδιναβικό περπάτημα για ενίσχυση των μυών, των οστών και της ισορροπίας.

3. Προφυλάσσει γοφούς και γόνατα

Σύμφωνα αναφορές από άτομα που επιδίδονται στην εν λόγω δραστηριότητα, το σκανδιναβικό περπάτημα ανακουφίζει από τους πόνους στους γοφούς ή τα γόνατα. Την εξήγηση δίνει σχετική μελέτη που έδειξε ότι περπατώντας με τη χρήση μπατόν, μειώνεται η δύναμη που ασκείται στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος έως και 28%, ενώ αποφόρτιση παρατηρήθηκε και στη σπονδυλική στήλη και τους αστραγάλους. Σε αυτό συντελεί και η καλύτερη στάση του σώματος μέσω του σκανδιναβικού βαδίσματος.

4. Δυναμώνει την καρδιά

Συγκριτικά με το συμβατικό, το σκανδιναβικό περπάτημα σε ομαλή επιφάνεια αυξάνει έως και κατά 33 παλμούς ανά λεπτό τον καρδιακό ρυθμό. Έπειτα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 και διατηρεί τις αρτηρίες σας καθαρές.

5. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος

Όλες οι κινήσεις που περιλαμβάνει το σκανδιναβικό περπάτημα, από τα πόδια έως τα χέρια και τις λαβές που κρατούν τα μπατόν, ενισχύουν την κυκλοφορία και ιδίως την επιστροφή του αίματος πίσω στην καρδιά.

6. Ενισχύει το λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα ανήκει στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, αποτελεί ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, το σκανδιναβικό περπάτημα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία τους, δίνοντας έμφαση στην καλή στάση του σώματος, τη σωστή αναπνοή και την πλήρη αιώρηση των χεριών.

7. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η άσκηση καταπολεμά το στρες και το άγχος, σε περίπτωση δε που λαμβάνει χώρα σε φυσικό περιβάλλον όπως με το σκανδιναβικό περπάτημα, τα θετικά αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια. Αγχολυτικά λειτουργεί και η κοινωνική αλληλεπίδραση χάρη στο περπάτημα σε ομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Το workout που μας γυμνάζει και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς

Οκτώ καλοί λόγοι να βγείτε για περπάτημα το πρωί