Αν πιστεύετε ότι η ενδεδειγμένη άσκηση για την καλή υγεία της καρδιάς είναι δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η αεροβική, η κολύμβηση ή η ποδηλασία, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ευρήματα της μελέτης, τα αθλήματα που περιλαμβάνουν ρακέτες, όπως για παράδειγμα το τένις, μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την καρδιά από ό,τι οι αερόβιες ασκήσεις και σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικά, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του καθενός.

Εξετάζοντας δεδομένα από 80.000 ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με αθλήματα με ρακέτες είχαν μειωμένο κατά 47% κίνδυνο πρόωρου θανάτου, θέτοντας αυτό το είδος άθλησης στην κορυφή των πιο «προστατευτικών» αθλημάτων, πάνω από την κολύμβηση, την αεροβική και την ποδηλασία και μάλιστα με διψήφια διαφορά.

Οι αριθμοί ήταν ακόμα μεγαλύτεροι στην περίπτωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με την κολύμβηση και την αεροβική να παραμένουν αρκετά επωφελείς και σε αυτόν τον τομέα, καθώς γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα, αλλά και την καρδιά. Όπως καταλαβαίνουμε, βέβαια, όποιο είδος δραστηριότητας κι αν διάλεξαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, όσο περισσότερο προπονούνταν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Άσκηση και Κίνδυνος Πρόωρου Θανάτου

  • 47% χαμηλότερος κίνδυνος στα αθλήματα με ρακέτες
  • 28% χαμηλότερος κίνδυνος στην κολύμβηση
  • 27% χαμηλότερος κίνδυνος στην αερόβια άσκηση
  • 15% χαμηλότερος κίνδυνος στην ποδηλασία

Εκτός από μια εξαιρετική γυμναστική, το τένις βοηθά επίσης στην ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία, στοιχεία απαραίτητα για μια μακρόχρονη και υγιή ζωή. Αν, παρόλα αυτά, σας φαίνεται κάπως… ελιτίστικο, ακόμα και οι ρακέτες στην παραλία τώρα το καλοκαίρι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς σας!