Γυμναστική και εγκυμοσύνη είναι ένας συνδυασμός που απασχολεί συχνά τις εγκύους αλλά και όσες γυναίκες σκέφτονται τη διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού. Απαγορευτικό σύμφωνα με κάποιες γνώμες είτε αναγκαίο κατά άλλες, η αλήθεια τοποθείται κάπου στο ενδιάμεσο από τους ειδικούς ή, καλύτερα, γέρνει προς την αναγκαιότητα χάρη στα πολύτιμα οφέλη που εξασφαλίζει για την έγκυο και το έμβρυο. Χρειάζεται απλώς λίγη προσοχή.
Σε άρθρο τους στο The Conversation ο Dan Gordon Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοαναπνευστικής Φυσιολογίας Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και ο Matthew Slater Υποψήφιος Διδάκτωρ στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξηγούν όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες που θέλουν να γυμναστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο λόγος είναι πως η εγκυμοσύνη θα φέρει αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας, όπως:
Γυμναστική με ασφάλεια
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τηρούν τον «χρυσό κανόνα» των 150 λεπτών γυμναστικής την εβδομάδα ώστε να ενισχύσουν τους μύες τους και δη στη μέση καθώς και να μειώσουν το βάρος τους, αρκεί να «κατεβάσουν» τους ρυθμούς τους. Έπειτα, κάποιες έρευνες συνδέουν τη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη με συντομότερο τοκετό και μικρότερες πιθανότητες καισαρικής, ενώ τα οφέλη της άσκησης κατά την κύηση θα αγγίξουν και το μωρό, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, οι δύο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να:
Διαβάστε επίσης:
Να τι κερδίζει το μωρό όταν η μαμά γυμνάζεται στην εγκυμοσύνη
Επιτρέπεται η άσκηση στην εγκυμοσύνη;
Πόσο απαραίτητη είναι η γυμναστική στην αρχή της εγκυμοσύνης