Μια συστηματική ανασκόπηση δημοσιευμένων στοιχείων έδειξε ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης μειώνει τον κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης, της υπότασης δηλαδή όταν βρισκόμαστε σε όρθια θέση. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Annals of Internal Medicine και θα παρουσιαστούν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Hypertension Scientific Sessions 2020.

Η ορθοστατική υπόταση, πριν ή στο πλαίσιο της εντατικής διαχείρισης της υπέρτασης, δεν πρέπει να θεωρείται λόγος αποφυγής η διακοπής της τελευταίας. Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίληψη περί αιτιώδους σχέσης ανάμεσα στη θεραπεία της υπέρτασης και τα περιστατικά ορθοστατικής υπότασης.

Η παραπάνω σύνδεση εξηγείται μερικώς. Η ορθοστατική υπόταση, η οποία συμβαίνει κατά την απότομη μετάβαση από την καθιστή θέση στην όρθια,  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πτώσεις, συγκοπή έως και θάνατο. Είναι συνηθέστερη στους ενήλικες με υπέρταση και σχετίζεται με πολλές κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του Ισραηλινού Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess παρακολούθησε συστηματικά τις υπάρχουσες ερευνητικές δοκιμές αναφορικά με την υπέρταση από 18.466 ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση, στους οποίους είχε γίνει μέτρηση της πίεσης σε καθιστή και όρθια θέση, για να εκτιμηθεί η ορθοστατική υπόταση. Επιπλέον, συνυπολογίστηκαν μεμονωμένα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων όπως δημογραφικά στοιχεία ή σχετικές συννοσηρότητες.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ανεξάρτητα από την ηλικία, την υπόταση ή την ορθοστατική υπόταση πριν από τη θεραπεία. Επιπρόσθετα, η συστηματική αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμισή της σε ενήλικες με μόνιμη υπόταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς ανατρέπουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης από την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, που συνιστούν έλεγχο για ορθοστατική υπόταση πριν από την έναρξη αγωγής για την υπέρταση ή εξέταση σε ενήλικες που βρίσκονται ήδη σε αντιυπερτασική αγωγή, ειδικά σε ηλικιωμένους.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Ο θεραπευτικός συνδυασμός που τη ρυθμίζει – Τι να αλλάξουν οι ασθενείς το καλοκαίρι

Να κάτι που σίγουρα θα σας ανεβάσει την πίεση