*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Ο πυρήνας μας, που αποτελείται από το διάφραγμα, τον εγκάρσιο κοιλιακό (ο εγκάρσιος κοιλιακός είναι βαθύτερα απ’ όλους τους κοιλιακούς μύες) και οι μύες του πυελικού εδάφους, είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του σώματός μας όταν πρόκειται για κίνηση. Με απλά λόγια, ελέγχει ό,τι κάνουμε.

Επομένως, αν είσαστε ο τύπος του γυμναστηρίου που καταπιάνεται με τις ασκήσεις για τον κορμό στο τέλος της προπόνησης σας ή το κάνετε μόνο όταν το «νιώσετε», δηλαδή σπάνια, αυτό το γρήγορο πρόγραμμα μπορεί να γίνει η αδελφή ψυχή σας.

Αυτοί οι μύες ονομάζονται «πυρήνας» μας, επειδή βρίσκονται στο κέντρο κάθε κίνησης που κάνουμε. Η ποιότητα του πυρήνα μας καθορίζει τη σταθερότητα, τη στάση του σώματος και την ικανότητά μας να κινούμε με ασφάλεια το σώμα μας.

Ο πυρήνας μας σταθεροποιεί τον αξονικό σκελετό μας ή τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη μας. Ο αξονικός σκελετός είναι το σύνολο των οστών που αποτελούν το στατικό ή λίγο κινητό μέρος του ανθρώπινου σώματος. Από τα 206 οστά που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα, ο αξονικός σκελετός αποτελείται από 80 από αυτά, τα οποία, όταν αρθρώνονται μεταξύ τους, σχηματίζουν το κεφάλι, τον θώρακα και την σπονδυλική στήλη.

Χωρίς έναν καλό ενεργό πυρήνα, το σώμα μας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ενώ δεν κινείται τόσο αποτελεσματικά σε ό,τι κι αν κάνουμε—είτε αυτό είναι περπάτημα, τρέξιμο, άρση, μεταφορά ή άσκηση γενικά.

Το παρακάτω πρόγραμμα είναι απλό και γρήγορο! Μπορείτε να το κάνετε 3-4 φορές την εβδομάδα είτε μόνο του είτε ενσωματώνοντας το σε κάποιο άλλο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας.

✅5 ασκήσεις 40″ η καθεμία, στη σειρά χωρίς διάλειμμα.

✅1-2 κύκλους.

✅Μεταξύ κάθε κύκλου 1 λεπτό ξεκούραση.

1. Κάμψη ακουμπώντας το ένα πόδι στο έδαφος, ενώ ανεβαίνοντας σε σανίδα στις παλάμες μαζεύουμε το άλλο πόδι στο στήθος
20″ η κάθε πλευρά

2. Άρση του κορμού με στροφή ακουμπώντας αντίθετο πόδι και πλάγια στήριξη
20’” σε κάθε πλευρά

3. Από στήριξη στις παλάμες, μαζεύουμε τα γόνατα προς το στήθος και από τη στήριξη στους αγκώνες κάνουμε άρση ποδιών
40″ σύνολο

4. Από τον «πάνω σκύλο» λυγίζουμε τα γόνατα και κάνουμε κάμψη τρικέφαλων (αγκώνες κλειστοί προς τα πλευρά μας)
40″ σύνολο.

5. Πλάγια σανίδα με αλλαγή πλευράς για 40″

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εκγύμνασης:

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Η δυναμική προπόνηση που χτίζει φυσική κατάσταση, βελτιώνει την ισορροπία και καίει θερμίδες