Η προσθήκη κάποιας σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA), η οποία συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι με ήπια προς μέτρια επίπεδα υπέρτασης και υψηλή χοληστερόλη μπορούν να τα μειώσουν μέσω της άσκησης.

«Δεν χρειάζονται έντονες προπονήσεις για να επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο δραστηριότητας που προσφέρει αυτά τα οφέλη. Παρόλο που η προγραμματισμένη άσκηση είναι εξαιρετική, απλώς η περισσότερη δραστηριοποίηση μέσα στην ημέρα -όπως το “πάνω-κάτω” στις σκάλες ή ο πιο γρήγορος βηματισμός στη βόλτα του σκύλου- μπορεί να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα», εξηγεί η Bethany Barone Gibbs, επικεφαλής συγγραφέας της επιστημονικής δήλωσης της AHA και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ποια επίπεδα θεωρούνται υψηλά
Η αρτηριακή πίεση θεωρείται αυξημένη όταν ξεπερνά τα 120 mmHg η συστολική και τα 80 mmHg η διαστολική, ενώ αντίστοιχα τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 200 mg/dL.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η προσαρμογή της διατροφής στα μεσογειακά πρότυπα με περιορισμένη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ρίχνοντας παράλληλα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Και παρόλο που οι οδηγίες για αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν σε ανθρώπους με μέτρια έως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, γεγονός είναι πως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την περισσότερη σωματική άσκηση. Οι τρέχουσες συστάσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι κάθε εβδομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας, άσκηση που είναι ικανή να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και τη συχνότητα της αναπνοής.

Τρόποι να συμπεριλάβετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
Έστω και 10 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι μια μικρή επένδυση χρόνου που μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί.

Ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσετε επιπλέον φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας είναι να προσθέσετε μια νέα άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια συνήθεια που κάνετε ήδη, όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

Μία άλλη πρόταση για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ακολουθούν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής είναι να να κινούνται μερικά λεπτά κάθε μία ώρα ή να σηκώνονται και να κάθονται στην καρέκλα συνεχόμενα για ένα ή δύο λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Μη νιώθετε και τόσο ήσυχοι επειδή γυμνάζεστε 30′ την ημέρα – Δείτε γιατί

Διαβήτης: Τι ώρα να ασκούμαστε για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου