Ακόμα μια έρευνα μεγάλης κλίμακας τονίζει τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα είναι το «φάρμακο» για τη μακροζωϊα. Η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγεικών νοσημάτων, όμως, τα ευρήματα μεγάλης κλίμακας έρευνας αποκαλύπτουν ότι εάν αυτοί ασθενείς αυξήσουν την συχνότητα της άσκησης, μειώνουν τις πιθανότητες καρδιαγειακών επεισοδιών αλλά και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η συγκεκριμένη έρευνα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι το δείγμα δεν αποτελείτο από άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά από ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι όσοι πάσχουν από υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 88.320 άτομα από την υπάρχουσα μελέτης κοόρτης LifeLines. Οι συμμετέχοντες εκτός από τις εξετάσεις που υποβλήθηκαν, συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους και το κατά πόσο αυτός συμπεριλαμβάνει την τακτική άσκηση. Τα ερωτηματολόγια αυτά επαναλαμβάνονταν περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες  χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικές ομάδες με βάση τη συχνότητα της σωματικής άσκησης αυτά τα τέσσερα χρόνια θέτοντας την εξής κλίμακα: μεγάλη μείωση, μέτρια μείωση, καμία βελτίωση, ήπια βελτίωση και μεγάλη βελτίωση. Μετά τα την πρώτη αξιολόγηση παρακολουθήθηκαν για εφτά χρόνια για να ελεγθεί εάν εμφανίστηκε κάποια καρδιαγγειακή νόσος ή ακόμα και θάνατος.

Στην αρχή της έρευνας, 18.502 (21%) των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή σακχαρώδη διαβήτη, με τη μέση ηλικία τα 55 έτη. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τη βασική σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με μέτρια έως μεγάλη βελτίωση στη σωματική δραστηριότητα είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο) ή να καταλήξουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άλλαξαν καθόλου τη συχνότητα της σωματικής άσκησης.

Οι υπόλοιποι 69,808 (79%) δεν έπασχαν από κάποια από τις παραπάνω νόσους στην αρχή της έρευνας και είχαν μέση ηλικία τα 43 έτη. Κάνοντας τις ίδιες προσαρμογές σχετικά με το φύλο, την ηλικία και τη βασική σωματική άσκηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι μείωσαν αρκετά τη σωματική άσκηση είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή να καταλήξουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που δεν άλλαξαν την ποσότητα της άσκησης.

Η δρ. Esmée Bakke, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Radboud της Ολλανδίας τονίζει τα οφέλη της άσκησης για όλους: «Η μελέτη μας προτείνει ότι για να αποφευχθούν καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και να αποκτήσουμε μακροζωία, τα υγιή άτομα θα πρέπει να διατηρήσουν μια συχνότητα στη σωματική τους δραστηριότητά, ενώ εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κινδύνο θα πρέπει να γίνουν πιο δραστήριοι. Ο συσχετισμός ήταν ακόμα πιο έντονος σε άτομα που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή από την έναρξη της μελέτης, αποδεικνύοντας ότι τα ανενεργά άτομα έχουν τα περισσότερα οφέλη». 

Ακόμα κι αν όμως δεν έχετε καμία επαφή με τη γυμναστική, η δρ. Bakker συστήνει να ξεκινήσετε με το περπάτημα και σιγά σιγά να αυξάνετε την ποσότητά του. Για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι ευρωπαϊκές οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό.

Διαβάστε επίσης 

Πίεση: Τρία προγράμματα άσκησης που τη ρυθμίζουν ανάλογα με τις τιμές της

Πέντε τροφές – σύμμαχοι στη ρύθμιση της υπέρτασης