Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Οι λειτουργικές προπονήσεις είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη καλή φυσική κατάσταση, την απώλεια βάρους και την ευεξία. Αυτές οι προσεκτικά σχεδιασμένες προπονήσεις δεν θα σας κάνουν μόνο να ιδρώσετε και να μην παίρνετε ανάσα, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να παραμείνετε δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από μια λειτουργική προπόνηση; Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί… λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής.

Τι είναι ένα μια λειτουργική προπόνηση (functional workout);

Οι λειτουργικές προπονήσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος, της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής λειτουργικής προπόνησης, μπορείτε να κάνετε 5-10 διαφορετικές ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι μύες σας συνεργάζονται, ώστε να νιώθετε πιο δυνατοί και να έχετε συντονισμό στην κίνηση.

Κατά τη διάρκεια μιας λειτουργικής προπόνησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σωματικό σας βάρος, αλτήρες ή άλλο εξοπλισμό αντίστασης για την ενίσχυση των μυών σας. Αλλά αυτό το είδος προπόνησης είναι διαφορετικό από ένα παραδοσιακό πρόγραμμα αύξησης δύναμης.

Κατά τη διάρκεια κάθε άσκησης, πρέπει να εστιάσετε πολύ στην σωστή εκτέλεση για να παραμείνετε σε ισορροπία και να διατηρήσετε καλή στάση. Για πολλούς ασκούμενους, η λειτουργική προπόνηση είναι μια προπόνηση για το μυικό σύστημα και για το μυαλό. Η λειτουργική προπόνηση βελτιώνει τον τρόπο που ο εγκέφαλός σας «μιλάει»στους μύες σας έτσι ώστε το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα.

Functional workout

(Κάθε κύκλος = άσκηση+αλματάκια)

Αρχάριοι, 2 κύκλους – Μέτριας φυσικής κατάστασης, 3 κύκλους – Προχωρημένοι, 4 κύκλους – Διάρκεια κάθε άσκησης: 30″ – Μεταξύ κάθε κύκλου,  1′ ξεκούραση

 

Άσκηση 1η

Αλματάκια με το ένα πόδι και γόνατα ψηλά – Squat – 30″

Άσκηση 2η

Αναπηδήσεις και κάμψεις 30″

Άσκηση 3η 

Αλματάκια και κάτω κοιλιακοί – 30″

Άσκηση 4η 

Αναπηδήσεις και από θέση σανίδα στις παλάμες ακουμπάμε εναλλάξ ώμους 30″

Δείτε το πλήρες βίντεο

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.  Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24,  6972017822