Οι συγγραφείς νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine ισχυρίζονται ότι, αν αντικαταστήσουμε 30 λεπτά καθιστικής ζωής την ημέρα με σωματική άσκηση, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχεδόν στο μισό.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 14 ετών σχετικά με την αδράνεια και τη δραστηριότητα περισσότερων από 92.500 ανθρώπων από μια μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Για τους συμμετέχοντες που ήταν λιγότερο δραστήριοι (λιγότερο από 17 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης ημερησίως), η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής με ελαφριά δραστηριότητα συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι η ίδια κατηγορία ανθρώπων που αντικατέστησαν κάποιο διάστημα της καθιστικής ζωής τους με μισή ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης ημερησίως είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Για τους συμμετέχοντες που ήδη ασκούνταν σε μέτριο βαθμό, τα οφέλη ήταν παρόμοια, αλλά σαφώς μικρότερα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όσον αφορά στους σχετικά πιο δραστήριους ανθρώπους, οι οποίοι αντικατέστησαν 30 λεπτά καθιστικής ζωής με ελαφριά σωματική άσκηση είχαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 6% , ενώ όσοι από αυτούς ασκούνταν για μισή ώρα σε μέτρια έως υψηλή ένταση μείωσαν τον κίνδυνο κατά 17%.

Τα νέα δεν είναι τόσο καλά, βέβαια, και για όσους θεωρούνται οι πιο δραστήριοι – οι άνθρωποι, δηλαδή, που καταγράφουν ήδη πάνω από 38 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας ημερησίως – καθώς η λιγότερο καθιστική ζωή και η περισσότερη κίνηση σε αυτούς δε συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση των μέτριων ποσοστών καθιστικής ζωής με ακόμη και ελαφριά σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των λιγότερο δραστήριων ενηλίκων», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Erika Rees-Punia.

Η μελέτη έδειξε ότι η τακτική δραστηριότητα μέτριας έως έντονης έντασης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου, ενώ οι περισσότερες ώρες καθιστικής ζωής σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών και θανάτου.

Οι συμμετέχοντες με υψηλά ποσοστά μέτριας/έντονης φυσικής δραστηριότητας ήταν πιο αδύνατοι, πιο μορφωμένοι και λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές. Για όλους τους συμμετέχοντες, ο καθιστικός χρόνος περιελάμβανε κατά κύριο λόγο τηλεόραση (39%) και ανάγνωση βιβλίων (20%).

Οι ερευνητές σημειώνουν, πάντως, ότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, καθώς, αφενός στηριζόταν στη φυσική δραστηριότητα και το χρόνο καθιστικής ζωής που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες χωρίς να έχουν παρατηρηθεί από τους επιστήμονες και αφετέρου δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως ο καθαρισμός, η προσωπική φροντίδα και το μαγείρεμα που κάνουν συχνά οι ηλικιωμένοι ενήλικες.