*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Τα σκυλάκια έχουν εξημερωθεί με το ανθρώπινο περιβάλλον πάνω από 10.000 χρόνια τώρα. Αλλά μόνο τα τελευταία 30 χρόνια της σύγχρονης κοινωνίας, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ανέλαβε έναν νέο ρόλο ακόμη πιο ενεργό.

Η επιστημονικη έρευνα χετικά με τη σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη σκύλου, σωματικής δραστηριότητας και υγείας είναι πλούσια. Μελέτες λοιπόν έχουν αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 34% υψηλότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν σε δραστηριότητες 150 λεπτών την εβδομάδα που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι είναι 69% είναι πιο πιθανό να κάνουν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα από τους μη ιδιοκτήτες.

Το 2017 τα αποτελέσματα μιας 12ετούς μελέτης περίπου 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι η κατοχή ενός σκύλου είχε ως αποτέλεσμα 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εάν κάποιος ζει μόνος του και 10-15% εάν ζει κάποιος με οικογένεια. Η ιδιοκτησία σκύλου συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για άτομα που ζουν μόνα και χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα σε όλο τον γενικό πληθυσμό.

Εάν έχετε δει ποτέ παιδιά και κατοικίδια ζώα να τρελαίνονται, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα παιδιά έχουν έναν ειδικό τρόπο να συνδέονται με τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς μας. Τα παιδιά που συνδέονται με τα κατοικίδια τους δεν είναι για αυτά μόνο μια ευχάριστη εμπειρία. Μελέτες δείχνουν ότι η κατοχή κατοικίδιων ζώων έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών.

Για τους αρχάριους, τα «χνουδωτά» μέλη της οικογένειάς μας ελαφρύνουν τη διάθεση μας και μας προσφέρουν ψυχική ηρεμία και γαλήνη όταν είμαστε κοντά τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια τείνουν:

  • Να έχουν καλύτερη γενική υγεία.
  • Να είναι πιο ενεργά σωματικά.
  • Να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Να τείνουν να έχουν μείωση των αλλεργιών.
  • Να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Τα κατοικίδια έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός παιδιού. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με κατοικίδια ζώα είναι πιθανό:

  • Να είσαι πιο υπάκουα.
  • Να έχουν καλύτερη διάθεση.
  • Να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Να έχουν λιγότερα μαθησιακά προβλήματα.

Εάν έχετε παιδιά και ένα χνουδωτό μέλος στην οικογένειας σας ή εάν πρόκειται να πάρετε ένα κουτάβι ή γατάκι στο σπίτι σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις διασκεδαστικές ασκήσεις για τα παιδιά σας και τους τετράποδους φίλους σας!

Προσοχή όμως επειδή κάθε ζωάκι έχει τον δικό του χαρακτήρα γι’ αυτό και σεβόμαστε τα «θέλω» του και τις αντιδράσεις του πάντα! Αν στο κατοικίδιο μας δεν αρέσει η γυμναστική το αφήνουμε στο κρεβατάκι του και γυμναζόμαστε χωρίς αυτό!

  • 4 ασκήσεις 2×10 επαναλήψεις η κάθε μια στην σειρά με 20″ διάλειμμα μεταξύ κάθε άσκησης.

1. Με την λεκάνη να ακουμπάει σταθερά στο έδαφος ανεβάζουμε και κατεβάζουμε προσεκτικά το χνουδωτό μας φίλο.

2. Κρατάω σταθερά το κατοικίδιο μου ψηλά και ανεβοκατεβάζω το αριστερό μου πόδι 10 φορές και στην συνέχεια το δεξί για ακόμη 10 φορές.

3. Βάζω πάνω μου το κατοικίδιο μου, το κρατάω με ηρεμία και ανεβοκατεβάζω την λεκάνη μου 10 φορές.

4. Από την ίδια στάση μένουμε ψηλά σταθεροί μετρώντας μέχρι το 10.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των ασκήσεων

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Lockdown: Η καλύτερη προπόνηση που εκτονώνει τα παιδιά στο σπίτι

Lockdown: Τέσσερις ασκήσεις που καίνε θερμίδες και δυναμώνουν την καρδιά

Επτά ασκήσεις που απογειώνουν τη διάθεση και την ενεργητικότητα